Norske ambassader i høy beredskap etter koranbrenning i Oslo

SIANs video fra koranbrenningen viser hvordan politifolk kommer til for å bortvise Lars Thorsen.

Ved lunsjtider 8. mars stilte SIAN-leder Lars Thorsen seg opp foran Irans ambassade i Drammensveien i Oslo og satte ned en utgave av Koranen på høykant før han satte fyr på boka, mens en annen aktivist i den muslimfiendtlige organisasjonen filmet opptrinnet.

På stotrete engelsk hevdet Thorsen at «Oslo politidistrikt støtter koranbrenningen foran den iranske ambassaden», før to politifolk avbrøt den uvarslede markeringen og bortviste SIAN-aktivistene.

Opptrinnet fikk ingen oppmerksomhet i norske medier, og SIANs video så ikke ut til å få nevneverdig spredning på nettet – tross forsøk på å knytte den til populære emneknagger og påstander om at «norske myndigheter» støtter aktivistenes sak.

Men i Utenriksdepartementet gikk alarmen, blant annet basert på en ny trusselvurdering fra Politiets sikkerhetstjeneste om nettopp denne typen koranbrenninger.

Økte beredskapen i mange muslimske land

Allerede samme ettermiddag som koranbrenningen var en rekke av Norges ambassader satt i høy beredskap.

I tillegg til de norske diplomatene i Teheran, gikk varselet til Norges utenriksstasjoner i flere land i Midtøsten og Afrika, samt store muslimske land som Pakistan og Indonesia, etter det Filter Nyheter får opplyst.

Utenriksdepartementet bekrefter at norske ambassader ble varslet om koranbrenningen ved Irans ambassade i Oslo, men vil ikke gå inn på hvilke tiltak det utløste eller hvor lenge de vil vare.

– UD varslet rutinemessig relevante ambassader om hendelsen. Eventuelle sikkerhetstiltak avhenge...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.