Norsk laks ble smuglet til Kina via VietnamNORSK LAKS SMUGLET TIL KINA: Norsk laks ble i praksis utestengt fra Kina etter at regimekritiker Liu Xiaobo vant Nobels Fredspris i 2010. Samtidig begynte norske lakseeksportører å sende titusenvis av tonn med laks til Vietnam. NRK Brennpunkt avslører nå at denne laksen ble sendt til et transportfirma i Vietnam, der laksen ble smuglet videre til Kina av lokale aktører. Etter at daværende regjering normaliserte forholdet til stormakten i 2017, gikk lakseleveransene til Vietnam brått ned, og opp igjen til Kina. 

«Disse eksporttallene er så påfallende, at hvis ikke selskapene har skjønt at det kan ha dreid seg om smugling, så må de ha knepet igjen både øyne og ører», sier Tina Søreide, korrupsjonsekspert ved Norges Handelshøyskole, til kanalen. Bransjeorganisasjonen Norges Sjømatråd avviser påstanden. 
ER JOHNSONS SKJEBNETIME NÆR? Britene har ventet i spenning på resultatet av det britiske parlamentets egen granskning av «partygate», den såkalte Sue Grey-rapporten som som kan bli slutten på Boris Johnsons regjering. Mandag formiddag melder en talsperson for regjeringen at den har mottatt en «oppdatering» på granskningen og lar det være opp til almenheten å gjette hva det egentlig betyr. En offentliggjøring er uansett ventet i løpet av dagen, skriver The Guardian. 


«UHELDIG OG UNØDVENDIG», SIER NAKSTAD: Assisterende helsedirektør

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.