Norges tidligere Israel-ambassadør: – De første skrittene mot varig fred må tas før sommeren

Jon Hanssen-Bauer. Foto: Silje Johanne Eggestad

Etter å ha jobbet på innsiden av Midtøsten-prosessen i tretti år, har nylig pensjonerte Jon Hanssen-Bauer (71) vanskelig for å legge den helt bort. Nå håper han Netanyahu «for Guds skyld» tar feil om krigens varighet.

– Du har forsket på levekårene til palestinske flyktninger, meglet mellom partene etter Oslo-avtalene, og bodd flere perioder i Israel, sist som Norges ambassadør i Tel Aviv. Hvordan vil du beskrive det som nå utspiller seg i Gaza?

– Det er en forferdelig krig som Hamas satte i gang den 7. oktober i fjor med et grusomt terrorangrep mot israelske – i hovedsak sivile – borgere. Angrepet endret Israels militære tenkning og strategi når det gjelder sameksistensen med palestinske grupper og Gaza, sammenliknet med tidligere. Israel har gått til full krig mot Hamas, vil slå dem ut militært og vil ikke lenger akseptere at det er Hamas som de facto styrer i Gaza.

Situasjonen for de sivile i Gaza etter fem måneder med krig er helt forskrekkelig – det er sjokkerende nyheter som kommer derfra. Og det er fortvilet at ikke det internasjonale samfunnet klarer å få inn mer nødhjelp til dem som lider svært alvorlig der inne, uten noe sted å flykte til. Hamas holder fortsatt 130 gisler, antakelig under forferdelige forhold.

Samtidig har forhandlingene om en lengre våpenhvile kjørt seg fast, i hvert fall midlertidig. Og en slik våpenhvile er helt nødvendig for å kunne komme de sivile i Gaza til unnsetning, og å få frigitt gisler.

– De siste forhandlingene i Kairo

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.