Nok en Putin-kritiker arrestert i Russland

NOK EN PUTIN-KRITIKER ARRESTERT: Den russiske opposisjonspolitikeren Jevgenij Rojzman (59) er arrestert og risikerer fem års fengsel for å brakt Russlands væpnede styrker i vanry med sine meldinger på sosiale medier og andre steder. Det melder russiske nyhetsbyråer, ifølge VG. Rojzman var inntil i dag en av de siste høylytte Putin-kritikerne som verken har rømt landet eller blitt satt i fengsel. Han holdt til i Jekaterinburg, storbyen øst for Uralfjellene, der han tidligere har vært borgermester. «Trolig blir jeg transportert til Moskva», skal han ha ropt til journalister idet han ble ført bort av maskert politi iført skuddsikre vester i dag tidlig. Etter invasjonen av Ukraina er prominente russiske oppisisjonelle som Aleksej Navalnyj, Vladimir Kara-Murza og Ilja Jasjin alle satt bak lås og slå. DYSTER MERKEDAG: Det er i dag et halvt år siden invasjonen startet. Tusener av mennesker er siden 24. februar drept i Ukraina, og hele byer er lagt i ruiner av den russiske krigsmaskinen. Dagen i dag er også landets selvstendighetsdag, som feires til minne om løsrivelsen fra Sovjetunionen i 1991. I en tale vektla president Volodomyr Zelenskyj i dag at landet vil kjempe for å ta tilbake områdene som er okkupert av stormakten i nord: «For oss er Ukraina hele Ukraina. Alle de 25 regionene, uten innrømmelser eller kompromisser. Det er uvesentlig hva slags hær du har, det som betyr noe er vårt land, og vi vil kjempe for det til siste slutt».


  • AKKURAT NÅ ER DET EKSTRA LURT Å TEGNE ABONNEMENT PÅ PAPIR-FILTER. Hvis du signer deg opp nå, sender vi deg sommerens spesialnummer om sportsvasking som bonus, helt uten ekstra kostnad. Klikk her for å lese mer! (Men kjapp deg, fristen utløper snart)

VANT PÅ ABORTRETTIGHETER: Demokraten Pat Ryan slo sin republikanske motstander Marc Molinaro med 51,3 prosent av stemmene i gårsdagens spesialvalg om å representere deler av Hudson-dalen og Catskills-fjellene i Kongressen. Området i New York regnes som en værhane for de politiske vindene i USA, og valgkampen – der Ryan kjørte hardt på beskyttelse av abortrettigheter og på strenge våpenlover – ble derfor fulgt tett av politisk interesserte. Nå håper Demokratene at utfallet er et signal om at velgerne er opptatt av deres hjertesaker i mellomvalget i november.


BLIR DESANTIS’ HOVEDMOTSTANDER: Primærvalget i Florida ga oss svaret på hvem som skal stå opp mot den profilerte trumpisten og mulige 2024-presidentkandidaten Ron DeSantis i kampen om guvernørembetet i Florida. De demokratiske velgerne gikk for Charlie Crist, som var delstatens guvernør i 2007-2011, da for republikanerne, i et håp om at en velkjent politiker med en moderat politisk profil kan lokke over velgere som er lei av DeSantis’ kompromissløse konservatisme. DeSantis hadde ingen opponenter i primærvalget, men kjørte likevel tv-reklamer inspirert av filmen «Top Gun», der han opptrer i bomberjakke og skryter av sine «dogfights» med sin favorittfienden, mainstreammediene.MISTER MANGE MEDARBEIDERE: Tre måneder før mellomvalget i USA har valgkontorer i minst ni delstater opplevd en bølge av oppsigelser. Valgmedarbeiderne blir desillusjonert av all feilinformasjonen og konspirasjonsteoriene som florerer, og av trusler og trakassering som rammer dem i kjølvannet, melder ABC News. Eksperter mener hjerneflukten vil svekke kvaliteten på valg-gjennomføringen, siden mye institusjonell kunnskap går tapt. «Valgadministrasjon har blitt et stadig mer komplekst arbeidsområde de siste tiårene, og valgmedarbeidere jobber kontinuerlig med å balansere ny teknologi med kravene til nøyaktighet og gjennomsiktighet», sier en rådgiver ved tenketanken Brennan Center for Justice til kanalen.


Ha en fortsatt god dag! Hilsen Filter-redaksjonen

Foto: Lee Ayrton (CC BY-SA 4.0)