Joda, Erna nevnte klima i nyttårstalen – men dette fortalte hun ikke noe om

Erna Solberg. MONTASJE.

I årets nyttårstale brukte Erna Solberg fire setninger på global oppvarming. Hun avsluttet i tillegg talen med å minne om at «vårt samfunn bare er til låns fra våre barn». (Det var riktig nok koblet til at kongefamilien er god på omstilling, men likevel). Hun sa følgende spesifikt om klima:

«FNs klimapanel viste nylig at 2 graders global oppvarming gir betydelig økt risiko for alvorlige konsekvenser for mennesker, sammenlignet med 1,5 grader.

Våre klimamål er satt for å begrense global oppvarming til 2 grader.

Vi vil skjerpe målene slik at Norge gjør vår del for å unngå farlige klimaendringer.»

I talen bekreftet Solberg at Norge fortsatt står inne for Paris-avtalen, og uttalelsene til klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) fra klimatoppmøtet i Polen før jul. Norge har, som andre land, forpliktet seg til å kutte klimagassutslipp til et nivå som gjør at global middeltemperatur ikke øker mer enn 2 grader, helst ned mot 1,5 grader. Alle land skal lage en nasjonal kuttplan, med konkrete mål. Høstens siste rapport fra FNs klimapanel om hvordan verden vil se ut med 2 grader kontra 1,5 grader gjør at presset for å nå sistnevnte har økt betydelig - noe som betyr enda mer drastiske tiltak. Elvestuen har, som minister-medlem i «koalisjonen for høye ambisjoner» (jepp, det er det den heter), sagt at Norge presser på for 1,5 grader. Kuttmålet skal ifølge Paris-avtalen fornyes hvert femte år fra og med 2020. Hver gang det fornyes må det bli mer ambisiøst enn det var forrige gang. Det er ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.