Netflix vil lage helseprogrammer med diskreditert kjendis-nettbutikk

Med ledertrøya i kappløpet om å ha mest mulig eksklusivt innhold å tilby strømmekundene, har Netflix forlengst begynt å produsere faktaprogrammer, reality og talkshow i tillegg til filmer og dramaserier. Nylig kom nyheten om at selskapet har gått i kompaniskap med filmstjerna Gwyneth Paltrow om å lage en programserie der «eksperter, leger og forskere ser nøyere på saker som har med fysisk og åndelig velvære å gjøre». Det er kanskje ikke like tilforlatelig som det høres ut. Gjennom sin merkevare Goop har skuespilleren i en årrekke brukt sin kjendisstatus for å selge kvasivitenskapelige helseprodukter og fremme behandlingsmetoder som er så «alternative» at de bikker over i det bisarre. I 2017 fant den amerikanske markedsførings-vaktbikkja Truth in Advertising over 50 ikke vitenskapelig belagte påstander om helse knyttet til Goop-produkter.

Kan medføre helsefare

Ett eksempel på det er den mye omtalte vagina-dampingen Goop lanserte i 2015, som ifølge The Guardian kan være skadelig. – Eller Yoni-eggene, som skal bæres i vaginaen for å kople kroppens «chakraer», bare at den tvert imot kan føre med seg uvelkomne bakterier inn i kroppen. Gynekologer har rykket ut i store tall for å advare om helsefarene ved enkelte av produktene Goop promoterer, sier Marit Simonsen, vitenskapsspaltist i Aftenposten og tidligere leder av foreningen Skepsis. De omtalte eggene ser nå ut til å være fjernet fra nettbutikken, etter at Goop i et rettslig forlik i fjor ble tvunget til å

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.