Netanyahu i avhør om hemmelige møter med mediemogul og KrF advarer mot Aps Lofoten-kompromiss

SVT i Gøteborg ble evakuert etter funn av hvitt pulver i et trusselbrev sendt til gravejournalist Janne Josefsson, Trump ansetter svigersønnen Jared Kushner som seniorrådgiver (ti dager igjen), og Ap kan være på kollisjonskurs med Høyre om NATOs rakettskjold.

 

Aps kompromiss om delvis oljefritt Lofoten får forventede reaksjoner. «Dette er ett steg i riktig retning, men jeg vil advare mot det kompromisset. Dette er en sak der det norske folk er imot», sa Knut Arild Hareide (KrF) i debatt med Hadia Tajik på Politisk kvarter i morges. Der ville ikke SVs Kari Elisabeth Kaski engang gi Ap kred for at deler av områdene i Lofoten, Vesterålen og Senja vernes for oljevirksomhet . Høyres Nikolai Astrup mener Ap vender oljenæringen ryggen, mens Olje- og energiminister Terje Søviknes (FrP) er sikker på at «mange opplever dette som et stort svik fra Arbeiderpartiet». (PS: Hør Søviknes kalle Ap-nestlederen «Tadia Hajik» på 12:49).

 
Israelske medier avslørte søndag at politiet sitter på flere timer med hemmelige lydopptak av samtaler Benjamin Netanyahu har hatt med mediemogul  Arnon Mozes, som eier landets nest største avis, Yedioth Ahronoth. Der ser de to ut til å ha forhandlet om et regulatorisk angrep på avisas hovedkonkurrent i bytte mot fordelaktig medieomtale. Ifølge Haaretz var det statsministeren som tok initiativet til de lysskye samtalene. De er ekstra sjokkerende fordi Netanyhau tilsynelatende har ligget i konstant konflikt med den aktuelle avisa. Det er konkurrenten, gratisavisa Israel Hayom eid av den amerikanske casinomilliardøren Sheldon Adelson, som har vært en så lojal og ukritisk Netanyahu-støttespiller siden oppstarten at den har blitt kalt «Pravda». Medie-hestehandlene skal være tema for det tredje politiavhøret av Netanyahu i den dramatiske korrupsjonsetterforskningen av ham.

 

Lørdag var det to år siden Charlie Hebdo-angrepene. I fall du ikke fikk med deg oppstyret: Filter Nyheter publiserte utdrag fra en større meningsmåling gjort blant norske muslimer, som viste at sju prosent støttet dødsstraff for blasfemi «uansett hvor i verden» det skjer, mens 12 prosent støttet dødsstraff i islamske land for slike ytringer. 41 prosent mente blasfemi bør kunne føre til at personer straffes i Norge (48 prosent var uenig). Les reaksjonene fra Flemming Rose, Vebjørn Selbekk, Usman Rana, William Nygaard og Basim Ghozlan her. Det er flere temaer i undersøkelsen, som vi kommer tilbake til litt senere.

 

Det er liten tvil om at russisk informasjonskrig blir et større tema også i Skandinavia i vinter, etter at de amerikanske etterretningstjenestene slo fast at Putins folk sto bak eposthackingen som trolig var ment å øke Trumps sjanser i valgkampen.   (Beskyldninger som russerne i går kalte en amatørmessig heksejakt). I Sverige er det for lengst vært tema at Russland driver aktiv desinformasjon i samfunnsdebatten. Og etter at en forskningsrapport i forrige uke pekte på en vedvarende Kreml-ukritisk linje i mange av Aftonbladets publiseringer, gikk kulturredaktør Karin Olsson i konkurrenten Expressen så langt som å si at konkurrentens kulturredaksjon har framstått som russiske propagandister.