Nei, vaksinerte er ikke like store smittebærere

Montasje av skjermdumper fra innlegg på Telegram, Facebook og nettsiden til Foreningen for Fritt Vaksinevalg.

På ulike sosiale plattformer, i nyhetssaker, kommentarfelt og kronikker har det de siste månedene blitt spredt misforståelser og villedende påstander om den rollen vaksinerte spiller i smittespredningen av covid-19.

«De som er vaksinerte smitter mere enn uvaksinerte».

«Som vaksinert: Du beskytter kun deg selv, ingen andre».

«De vaksinerte kan på lik linje med uvaksinerte, - bli smittet, bli syke og spre smitten videre [...] På den måten vil de uvaksinerte IKKE være noen større eller mindre smittebærer enn en den som er vaksinert.»

Den siste, usanne påstanden stammer fra et innlegg på nettsidene til Foreningen for Fritt Vaksinevalg – Min kropp, mitt samtykke, under overskriften «Elefanten i rommet».

Idéen om at vaksinerte utgjør en like stor smitterisiko som uvaksinerte, fikk fart på seg i fjor høst etter flere oppslag i norske og internasjonale medier om at delta-varianten smittet videre i stor grad også fra syke, vaksinerte personer.

Og etter at omikron oversvømte et julebord på Aker Brygge i slutten av november og smittet nær samtlige av de fullvaksinerte som var tilstede, gikk assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad ut og

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.