Nei, svenskene fører ikke en helt annen kamp mot korona

Den siste uka har Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell blitt en slags rikskjendis – i Norge.

Med uttalelser om at 60 prosent av svenskene bare bli smittet av koronaviruset, har han fungert som motsats til norske myndigheters begrunnelser for drakoniske tiltak nå.

Er svenskene helt gale? Eller er det egentlig meningsløst å forby kulturarrangementer og stenge skoler?

Etter hvert som koronaepidemien skrider fram i våre naboland, er det imidlertid blitt tydelig at nesten bare to moment skiller oss: Timingen for når de ulike tiltakene iverksettes – og i hvilken styrkegrad.

Pilene peker i samme retning: Flere tiltak

Under pressekonferansen i Norge onsdag ettermiddag, uttalte statsminister Erna Solberg (H) at regjeringen «kanskje har vært litt raskere enn det helserådene har vært» med å iverksette tiltak.

Fagfolk er generelt usikre på hva som fungerer – og når: «For alle tiltakene er det vanskelig å sette kriterier for når de skal startes og avsluttes», skriver for eksempel Folkehelseinstituttet i sin risikovurdering.

Vi har sett nærmere på hva som skiller Norge, Sverige, Danmark og Storbritannia akkurat nå.

I samtlige av disse landene får innbyggerne relativt like hygieneråd. Sosial distansering er et gjennomgangstema i kommunikasjonen fra myndighetene, som likevel har lagt ulik grad av makt bak ordene.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.