Nei, dette er ikke over i løpet av 14 dager – her er myndighetenes scenario

Myndighetene har nettopp gjort historisk harde inngrep i det norske samfunnet: Skoler og læresteder er stengt. Kulturarrangementer er forbudt. Alle oppfordres på det sterkeste til å unngå fritidsreiser. De omfattende tiltakene gjelder i første omgang til 26. mars. Det betyr imidlertid ikke at Norge går tilbake til normalen om 14 dager. Ifølge Folkehelseinstituttets (FHI) ferske risikovurdering ligger det nemlig an til at samfunnet blir sterkt preget av korona-epidemien i svært lang tid fremover – kanskje til utgangen av året.

Og tiltakene som reduserer kontakt mellom mennesker som ikke selv vet at de er smittsomme, vil være viktige i hele perioden. [caption id="attachment_12651" align="alignnone" width="1100"] Folkehelseinstituttet beskriver epidemiens forløp i fem faser.[/caption]

Scenario: 733 000 syke av koronaviruset i Norge

De siste dagene har FHI-direktør Camilla Stoltenberg gjentatte ganger tatt forbehold. Tidlige estimater fra instituttet – som at under 100 mennesker kom til å være smittet i Norge innen påske – har vist seg å være feil. De nye estimatene kan også være feil, påpeker Stoltenberg. Årsaken er at helsemyndighetene vet lite om korona-viruset og hvordan en epidemi vil utvikle seg her hjemme: «Det er fortsatt mye som er ukjent med den nye sykdommen covid-19», presiserer instituttet i sin nye risikovurdering. Men FHI ber likevel helsetjenesten planlegge for at 733 000 mennesker i Norge blir syke. Det tilsvarer 14 prosent ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.