Nav-skandalens 6 viktigste punkter: — Det er ingen unnskyldning

Professor og leder ved Senter for europarett ved UiO, Finn Arnesen, foran en bråte EØS-lover.

Nav-skandalen eskalerer i rasende fart. Henger du med?

Knapt vi heller, så vi ringte en professor på EU- og EØS-jus: Finn Arnesen, leder ved Senter for europarett, UiO.

Hjerteskjærende historier til side, her er de harde fakta etter skandale-uke 1:

1) Sakens kjerne: EØS sier ja til trygda ferie

Nav har i en årrekke urettmessig krevd penger tilbake fra personer som har mottatt sykepenger, pleiepenger eller arbeidsavklaringspenger, og samtidig reist til utlandet uten tillatelse fra Nav.

Nå innrømmer Nav at EØS-reglene om friheten til å bevege seg over landegrensene overstyrer den norske Folketrygdloven, noe som betyr at trygdede kan dra til EU- og EØS-land uten å spørre Nav om lov først.

Hittil er det avdekket at 48 personer er uskyldig dømt siden 2012. 36 av dem har sonet fengselsstraff for bedrageri, den lengste i åtte måneder.

2) Langt flere kan være uskyldig dømt

Riksadvokaten undersøker nå om reglene, eller «forordningen» som det heter på EØS-lingo, også gjelder arbeidsledighetstrygd. Det er den ytelsen som utgjør desidert de fleste av Navs bedragerianmeldelser.

Torsdag avsluttet Tor-Aksel Busch sin riksadvokat-gjerning med å beordre politiet til å stoppe etterforskning av alle anmeldelser fra NAV som har med utenlandsopphold i EØS å gjøre – uansett tidspunkt og uansett ytelse. Det er  nå så stor tvil om hva som er gjeldende rett på feltet at riksadvokaten vurderer det som uforsvarlig å stille sakene til doms.

Det kan vise seg at det ligger hunder begravet på alle områder i trygderetten der loven stiller krav til at mottakeren må oppholde seg i Norge for å motta pengestøtte.

3) Nav lyttet ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.