Naturavtalen: Dette er de enige om

AVTALE SKAL REDDE ØKOSYSTEMER: Etter mer enn fire års forhandlinger og politisk tautrekking langt inn i nattetimene er FN-toppmøtet COP 15 om biomangfold kommet til en historisk avtale om å stanse ødeleggelsen av verdens natur.Ifølge avtalen skal 30 prosent av planetens overflate være vernet innen utløp av 2020-tallet, miljøskadelige subsidieordninger verdt 500 milliarder dollar reformeres, og 30 prosent av alle ødelagte økosystemer på land, i ferskvann, langs kyst og i havet gjenopprettes, skriver The Guardian. Verdens myndigheter forplikter seg dessuten til å bevare mer dyreliv.

Nå gjenstår det for alle land, inkludert Norge, å lage nasjonale planer som gjør at avtalen følges opp. Det skortet det på etter forrige naturavtale, de såkalte Aichi-målene, skeriver miljøorganisasjonen Sabima i en pressemelding.

Den nye avtalen, som ble inngått i Montrea i Canada, skal ha kommet endelig på plass etter at Kinas president skar gjennom og avgjorde at en rekke innsigelser fra blant annet afrikanske land måtte ignoreres. Ugandas forhandler kaller det som skjedde for «et statskupp».


GIR HAN SEG NÅ? Elons Musks «ytringsfrihetsabsoluttisme» har aldri føltes så ytrings-ufritt: Nå er det ikke engang lov å kunngjøre sin tilstedeværelse på andre sosiale medier på Twitter. «Sporadiske linker» til for eksempel Facebook eller Mastodon er ok, men det Musk ser på som ren reklame for konkurrenter må ta slutt, har han bestemt. Etter helgas U-sving der en rekke kritiske journalister fikk tilbake kontoene sine etter en merkelig masse-suspensjon forrige uke begynner muligens mangemilliardæren (som fortsatt har Tesla-direktørjobben som hovedgeskjeft) å innse at hands-on plattformdrift ikke er hans greie likevel: I dag kunne du stemme over om han skal gi seg, og han lovet å føye seg etter resultatet (dog uten å si noe om når). Da avstemningen ble avsluttet hadde 17,5 millioner stemt, og 57,5 prosent av dem mener at Musk bør gå av.
 


  • STØTT FILTER NYHETER I 2023: Denne avisa trenger flere abonnenter for å fortsette satsingen på journalistikk i året som kommer. Tegn deg her for å støtte kritisk gravejournalistikk på norsk og få vårt papirmagasin i posten – nytt nummer er i trykken nå!

FORESLÅR SKATTELETTE: Det regjeringsutnevnte skatteutvalget foreslår å kutte personskatten med 40 milliarder kroner for å gjøre det mer lønnsomt for nordmenn å jobbe. Pengene vil utvalget dekke inn ved å blant annet innføre moms på flere varer og tjenester, øke skatten på eiendom, klimagassutslipp og høye pensjoner, og ilegge flere næringer grunnrenteskatt. Det foreslår dessuten å redusere formuesskatt og innføre skatt på arv, samt å avvikle taxfree-ordningen, skriver E24.


OPERASANGERE OG SIRKUSARTISTER TIL FRONTLINJA: Russland sender såkalte kreative brigader – både sirkusartister, operasangere og skuespillere – til frontlinja i Ukraina i et forsøk på å styrke soldatenes moral. Det kom fram i en etterretningsoppdatering fra det britiske forsvarsdepartementet søndag. Dette skjer dermed etter en kampanje der russere ble oppfordret til å donere musikkinstrumenter til utsendte soldater, skriver departementet. Oberstløytnant ved Krigsskolen, Palle Ydstebø, påpeker at det å sende underholdning til krigstyrkene har vært vanlig siden 2. verdenskrig. Overfor VG sier han likevel: «Det besynderlige er stilen – hvem de sender og på hvilken måte. Jeg får en feeling av en 2. verdenskrigs sovjetisk propagandafilm. Det virker litt som feil århundre nærmest på stil og innhold». Ifølge det britiske forsvarsdepartementet er synkende moral en betydelig sårbarhet for de russiske styrkene, men de påpeker at soldatenes bekymringer hovedsakelig er knyttet til manglende utstyr og ammunisjon, høye tapstall, dårlig lederskap og manglende lønn. Britisk etterretning er derfor i tvil om underholdningsbrigadene vil ha ønsket effekt.


PIPEKONSERT MOT FIFA-PRESIDENT: Tidenes mest kontroversielle fotball-VM er nå ferdigspilt. Argentina, med Lionel Messi (35) i spissen, gikk til slutt seirende ut etter en dramatisk finale med ekstraomganger, helt fram til det hele ble avgjort i en straffesparkkonkurranse. Da navnet til Fifa-president Gianni Infantino ble kunngjort på høyttaleranlegget etter finalekampen skal han ha blitt møtt med en høylytt pipekonsert og buing. Det har også kommet flere sterke reaksjoner etter at Qatars Emir Tamim bin Hamad Al Thani overrakte Messi en svart kappe – en «bisht», som er et tradisjonelt og religiøst plagg for qatarske menn – like før 35-åringen skulle heve trofeet. VG påpeker at det tidligere ikke har vært tradisjon for at dem som hever trofeet tar på seg andre plagg over landslagsdrakta, og Messi skal ha tatt den av kort tid etter. Fotballjournalist Tariq Panja, som har dekket Qatar-VM kritisk, påpeker at det er noe «litt merkelig» med at Messi blir ikledd dette plagget: «Qatar ønsker at dette skal være deres øyeblikk, like mye som Messis og Argentinas», skriver han på Twitter. Aftenpostens sportskommentator Daniel Røed-Johansen beskriver finaleøyeblikket slik: «Emiren gir ham en kappe lik den han selv går i, slik at bildene av Messi som løfter pokalen for alltid vil ha et tydelig Qatar-preg. Infantino holder seg innenfor kameralinsene så lenge han kan».

Foto: EU


Bli abonnent – få Josimar og Natt&Dag uten kostnad i ett år

Tegn et årsabonnement på Filter nå og vi gir deg kultur- og utelivsavisa NATT&DAG og fotballtidsskriftet JOSIMAR uten kostnad i ett år. Les mer her eller klikk her for å bli årsabonnent!

Allerede abonnent hos Filter? Da skal du ha fått en epost om Natt&Dag og Josimar. Send mail til [email protected] hvis du ikke har mottatt denne!