Natanyahu kan bli tvunget til retrett

AN BLI TVUNGET TIL RETRETT: I ettermiddag er det ventet at statsminister Benjamin Netanyahu kommer til å bøye av og kunngjøre en form for stans i ferden mot lovendringer som både opposisjonen og deler av hans eget parti regner som anti-demokratiske.

Det skjer i så fall etter en kveld, natt og formiddag der protestene mot Netanyahu har lammet både infrastruktur og næringsliv. Da Netanyahu i går kveld sparket forsvarsminister Yoav Gallant (av den liberale avisa Haaretz beskrevet som «en av de få seriøse og kompetente ministrene i regjeringen») – fordi han opponerte offentlig mot prosessen – tok mange tusen israelere spontant til gatene i hele landet. Demonstrantene har blant annet blokkert hovedveier i Tel Aviv og andre byer og troppet opp ved statsministerboligen og Knesset, mens streik som påvirker alt fra sykehus til McDonalds i morges sørget for at både hovedflyplassen Ben Gurion og flere israelske havner ble stengt. (Også israelske universiteter er stengt på ubestemt tid).

Israels sikkerhetsminister, høyreekstremisten Itamar Ben-Gvir, har uttalt at han kommer til å gå av hvis «domstolreformen» forsinkes. Justisminister Yariv Levin, som har frontet lovforslagene, uttaler at han vil «respektere» Netanyahus beslutning uansett utfall, men risikerer å bli ofret for å dempe splittelsen i Likud-partiet. Årsaken til at Netanyahus kunngjøring lot vente på seg i dag, var trolig forsøk å hindre at hele regjeringskoalisjonen rakner.

I kveld frykter politiet at demonstrasjoner mot regjeringen skal bli angrepet av voldelige høyreekstreme grupper som har planer om «motdemonstrasjoner». Blant dem er rasistiske fotball-casuals i «La Familia», kjent for bånd til deler av ytre høyre-partiene.


KORANBRENNING HENLAGT: Det utløste voldsomme reaksjoner i den muslimske verden da den rasismedømte danske provokatøren Rasmus Paludan i januar demonstrerte i nærheten av den tyrkiske ambassaden i Stockholm ved å sette fyr på koranen. Men aksjonen kan ikke regnes for å være «hets mot folkegruppe» og er dermed ikke lovstridig, konkluderer den svenske påtalemyndigheten etter å ha vurdert en politianmeldelse av Paludans aksjon fra en privatperson. Saken er nå henlagt. «Kort sagt handler dette om at det er en del av ytringsfriheten å brenne en koran», sier Fredrik Ingblad ved påtalemyndigheten i Västerås til Dagens Nyheter.

Flere andre rettsprosesser pågår mot Paludan og hans koranbrenninger, blant annet for aksjonene som utløste kraftige opptøyer i en rekke svenske byer i påsken i fjor. 
 «WIR STREIKEN»: Tog, fly og mange busser står stille i Tyskland, og millioner av mennesker har fått sine reiseplaner forpurret av den 24 timer lange proteststreiken i transportsektoren i dag. 30 000 er tatt ut bare blant jernbanearbeiderne i den største streiken i landet på flere tiår. «Vi streiker fordi vi, på tross av den vanskelige økonomiske situasjonen, ikke blir presentert for noe i de kollektive forhandlingene vi kan forhandle seriøst om»sier en av forbundets talspersoner. 

I Frankrike forsøker statsminister Élisabeth Borne å gå i dialog med opposisjonen for å skape en ny politisk plattform for regjeringen. Det skjer mens fagforeningene der varsler nye protester mot innføringen av en lavere pensjonsalder. Borne skal ha lovet å redusere den kontroversielle bruken av en grunnlovsparagraf som lar regjeringen presse gjennom slike reformer uten votering i parlamentet. 


AVTALE MOT BANKKRISE: Den regionale amerikanske banken First Citizen sier ja til å kjøpe alle innskudd og lån i den kriserammede konkurrenten Silicon Valley Bank. SVB-filialer åpner i dag med First Citizen-skilt over døra, melder Reuters. Avtalen, fremforhandlet av det amerikanske banksikringsfondet, skal ha roet fallet i europeiske bankaksjer, som til og med stiger noe i verdi mandag.

I Saudi-Arabias største forretningsbank er det styrelederskifte etter avgangen til Ammar al-Khudairy søndag. Det var al-Khudairys kommentarer om at det var uaktuelt å spytte mer penger inn i kriserammede Credit Suisse som ledet til sistnevntes undergang forrige uke. Han går av av personlige årsaker, melder banken.


Bli abonnent – få Josimar og Natt&Dag uten kostnad i ett år

Tegn et årsabonnement på Filter nå og vi gir deg kultur- og utelivsavisa NATT&DAG og fotballtidsskriftet JOSIMAR uten kostnad i ett år. Les mer her eller klikk her for å bli årsabonnent!

Allerede abonnent hos Filter? Da skal du ha fått en epost om Natt&Dag og Josimar. Send mail til [email protected] hvis du ikke har mottatt denne!