Nasjonalstaten er ut, mener Europa-professor. Byene skal redde EU

Jan Zielonka, professor i europeisk historie ved Universitetet i Oxford.

— Hvis du drar på en konferanse om innovasjon, vil den være arrangert av byer eller nasjonalstater? Jan Zielonka stirrer over bordet og venter faktisk på et svar. Professoren i europeisk politikk ved Universitetet i Oxford mener det er byene som skal redde det liberale demokratiet - men ikke slik vi kjenner det. Dagens liberale demokratier med sine maktbalanserende institusjoner er blitt oligarkiske, mener den polskfødte, nederlandske akademikeren som er aktuell med boka «Counter-revolution: Liberal Europe in Retreat». Han vil ha demokratisk revvolusjon. Bokas omslag har bilde av en sort knyttneve løftet til protest, med en flamme rundt som en fyrstikk. — Jeg mener det har gått for langt. Det er det også velgerne gir uttrykk for, sier Zielonka, og sikter til populistiske og illiberale partiers fremgang i Europa.

Overdrevent frihetsfokus

Europaprofessoren skjønner populistpartienes velgere godt. — Eliten har bedratt liberale ideer. Frihet ble prioritert foran likhet. Det var liberale som aktivt stimulerte ulikhetsutviklingen. Unge folk tenker at dagens jobb-usikkerhet er normalt. Det er det ikke. Det har ikke vært det historisk. Liberale på både venstre- og høyresiden har vært så dominerende at de har kunne definere prekariatet som noe normalt. Pensjonene til folk er ikke noe staten rår over lengre. Den hviler på et aksjemarked i Shanghai. Når Zielonka snakker om «de liberale» mener han alle de etablerte partiene, fra konservative til kristendemokrater og sosialdemokrater. I den andre båsen er populistene, eller «de illiberale», som er merkelappen professoren foretrekker. At Norges største populistiske parti Frp er det som tydeligst har programfestet en liberalistisk ideologi, samtidig som fremtredende politikere i partiet som Christian Tybring-Gjedde

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.