Narkomanes topp 5 ønsker for rusreformen

Et flertall på Stortinget ønsker nå å «endre myndighetenes reaksjoner mot personer som tas for bruk og besittelse av narkotika, fra straff til hjelp, behandling og oppfølging». Helseminister Bent Høie (H) vil sette ned et utvalg som skal utrede hvordan en slik omveltning i ruspolitikken skal foregå i praksis.

Filter Nyheter har snakket med Magnus, Lill og Trond på gata i Oslo med årelang erfaring fra «rusfeltet». De har alle ruset seg på diverse stoffer et helt liv.

Dette er deres tiltaksliste:

1. Åpne sprøyterommene

Magnus Carlsson (53) mener at sprøyteromsloven må revideres slik at samtlige sprøyterom blir tilgjengelig for alle typer rusavhengige. Per i dag er det kun heroinavhengige som injiserer stoff ved hjelp av sprøyter som får tilgang.  Carlsson, som tidligere injiserte amfetamin, mener alle misbrukere bør få tilgang til å ruse seg i slike rom med ryddige former.

— Ettersom det er helsepersonell tilstede, så kanskje det er lettere å oppdage folk som er på vei til å bli syke og dårlige, sier han.

[caption id="attachment_2604" align="alignright" width="300"] Magnus Carlsson (53).[/caption]

Som svensk statsborger, og erfaring som rusavhengig i både Norge og Sverige, ser han forskjeller i tilbudene og hva landene kan lære av hverandre. Han mener Norge kan lære av Sverige når det gjelder nettopp sprøyterom.

— I Norge kan man gå å hente sprøyter og alt. Det er egentlig ikke noe motkrav at man må levere inn brukt utstyr for å få ut nye. I Sverige e...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.