Den gule streken er antall asylsøkere til Norge i år: – Framstår som helt usannsynlig at vi får en lignende situasjon som i fjor

Kast et blikk på grafen ovenfor. Situasjonen for Utlendingsdirektoratet i sommer ligger an til å bli så forskjellig fra krisen i fjor at det er vanskelig å illustrere 2015 og 2016 innenfor samme skala. I årets første seks måneder kom det bare 1678 asylsøkere til Norge, en nedgang på 64 prosent fra samme periode i fjor.  Mye viktigere: Ingenting tyder på at antallet skal eksplodere i august denne gangen. Mens 2015 satte hele mottaksapparatet i kne, er asylsøknadene nå så få at UDI må tilbake til 1997 for å finne like lave tall. På papiret jobber UDI ennå ut fra en prognose på ti tusen asylsøkere i år, men det rimer dårlig med halvårstallet og består bare fordi ingen tør å nedjustere anslaget offisielt før den antatte «høysesongen».

– Ingenting kan utelukkes. Men det framstår som helt usannsynlig at vi får en situasjon tilsvarende den i fjor høst, fordi den veien søkerne kom da i praksis er sperret, sier UDI-direktør Frode Forfang til Filter Nyheter.

Det eneste scenariet han nevner som kan gi en lignende tilstrømning på kort sikt er «hvis forholdet mellom Tyrkia og Hellas kollapser».

[caption id="attachment_715" align="alignnone" width="601"]Forfang 2 UDI-direktør Frode Forfang la i dag fram halvårstall for asylsøknader. (Foto: Harald S. Klungtveit)[/caption]  

– Var ikke bærekraftig

Norges beliggenhet er hovedforklaringen på at nedgangen er større enn for de fleste andre land. Sverige får også bare en brøkdel av fjorårets ankomster, men har fremdeles større utfordringer. Naboene våre i øst tar nå i mot nær ti ganger så mange asylsøkere som Norge.

– Det viser at vi ikke kan utelukke at det kommer flere også til Norge, og at vi må ta høyde for det. Men Sverige har også opplevd en relativt sett veldig k...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.