Nå står slaget om Kyiv

Russlands invasjon av Ukraina fortsetter. Verdens øyne er særlig rettet mot Kyiv, som angripes med raketter og er i ferd med å bli inntatt av russiske hærstyrker. Myndighetene i Ukraina sier de forbereder seg på at russerne angriper med mål å fjerne regjeringen.

Allerede tidlig i dag ble det meldt om større eksplosjoner og soldater som hadde nådd utkantene av byen. Reportere fra såvel Aftenposten som internasjonale medier har senere rapportert om skyting flere steder av byen, inkludert i nærheten av regjeringskvartalet. 

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anklager Russland for å ikke skille mellom militære og sivile mål, og har bedt Vladimir Putin om å returnere til forhandlingsbordet. Det avvises av Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, som ifølge New York Times ikke tror på at Kyiv er villige til å diskutere en nøytral status. Russland står dermed fast ved målet om regimeskifte.  Kreml hevdet i 14-tida at Putin er villig til russiske forhandlinger med Ukraina i Minsk, men det er så langt ingenting som tyder på at han faktisk ønsker å stanse angrepskrigen.

Zelenskyj sa i dag tidlig at han er informert om at han er pekt ut som det høyest prioriterte målet, men avviser at han vil forlate landet. Også presidentens familie, som befinner seg på et ikke spesifisert sted i landet, skal være et høyt prioritert mål. Han anklager ifølge Reuters EU og Vesten for å ikke gjøre mer for å stanse krigen og henvender seg til befolkningen i landene om å protestere.
<...>

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.