Nå er norsk gassforsyning det største sabotasjemålet i Europa

​​– DET STØRSTE SABOTASJEMÅLET I EUROPA: Statsminister Jonas Gahr Støre bekreftet i dag at han i likhet med Danmark og Sverige har diskutert Nord Stream-lekkasjene med NATO, som slår fast at det dreide seg om sabotasje. Støre har i ettermiddag kalt inn til pressekonferanse klokka 15.30. Equinor hevet i natt sikringsnivået ved alle selskapets anlegg og medlemsbedriftene i Offshore Norge har skjerpet beredskapen ved alle helikopterterminaler og forsyningsbaser. Politidirektoratet har samtidig flere tiltak rundt olje- og -gass-installasjoner.

Uavhengige eksperter ser ut til å være omforent om omtrent dette etter at gassen veltet opp utenfor Bornholm: Sabotasje er eneste sannsynlige forklaring, bare statlige aktører er i stand til en slik operasjon, bare Russland er troende til å utføre den i Østersjøen, og hvis Russland kan gjøre det mot Nord Stream kan de også gjøre det mot norske installasjoner i havet.

Den antatte hybridkrig-hendelsen ble kjent samme dag som åpningen av Baltic Pipe, som skal frakte norsk gass til Danmark og Polen. – Norsk gassforsyning er sannsynligvis det største og mest strategisk viktige sabotasjemålet i hele Europa akkurat nå, sier oberstløytnant og forsker Geir Hågen Karlsen ved Forsvarets høgskole til NRK. Én hypotese om de ødelagte gassrørledningene er at eksplosiver ble plassert ut for så lang tid tilbake at det kan bli vanskelig å bevise hvem som sto bak.

I et oppsiktsvekkende intervju med VG beskriver forsker Ståle Ulriksen på Sjøkrigsskolen hvordan en «fullstendig naiv» håndtering av russiske skip fra Norges side for lengst har gitt Russland mulighet til å kartlegge alle rørledninger og kabelsystemer ut fra Norge. Samtidig har installasjonene manglet sensorer og patruljering, ifølge ham. – Vi har en sårbarhet som enkelte av oss har advart om i mange år. Jeg synes det er frustrerende at det ikke er tatt ordentlig tak i det, sier Ulriksen.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) fikk hard medfart både fra fagfolk og opposisjonen etter gårsdagens forsøk på å avdramatisere betydningen for Norge og uttalelser som kunne tolkes som at sikkerheten på sokkelen er overlatt til olje- og gass-selskapene. Både Aasland, justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl, forsvarsminister Bjørn Arild Gram og utenriksminister Anniken Huitfeldt skal i dag etter planen redegjøre om situasjonen for Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité, ifølge VG.


  • Nå må du kjappe deg med å tegne et abonnement på Filter Nyheter dersom du vil ha septemberutgaven av papirmagasinet i posten! Klikk her for å lese mer.

NYE SKATTER RAMMER LAKSEBARONER – OG KRAFTPRODUKSJON: Lakseoppdrettsselskaper stuper i verdi på børsen i dag, etter at statsminister Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum avslørte på en pressekonferanse at det blir grunnrenteskatt på havbruk (en grunnrenteskatt er en ekstraskatt på næringer som utnytter naturressurser, slik olje- og vannkraftselskaper allerede må betale). Til kraftige protester fra kystkommuner, deriblant flere Sp-styrte, vil regjeringa på denne måten hente inn mellom 3,65 og 3,8 milliarder kroner årlig. 

Det blekner imidlertid i forhold til pengene som skal tas inn på økt skatt og nye bidrag fra vann- og vindkraft, til sammen over 30 milliarder, ifølge NRKPoenget er ikke gjøre det mindre attraktivt å investere i det Europa trenger aller mest akkurat nå – mer strøm! – men å balansere statsbudsjettet i en tid der det må brukes store penger på strømstøtte samtidig som det skal  strammes inn for å unngå å helle bensin på inflasjonsbålet. «Det er en enormt inndekningsbehov i statsbudsjettet. Vanligvis har en regjering 10-20 milliarder ekstra, men nå har vi det motsatte», sier Vedum.


TAR GREP: Den britiske statsbanken griper inn i obligasjonsmarkedene ved å kjøpe opp langsiktige kontrakter i et forsøk på å gjenopprette stabile forhold, skriver The Guardian. Et tegn på at det fungerer, er at renta på tiårige statsobligasjoner sank 0,4 prosentpoeng umiddelbart etter kunngjøringen. Men den amerikanske dollaren fortsatte å styrke seg i dag, slik at britene får stadig dårligere bytteforhold mot varer og tjenester fra den andre siden av Atlanteren. Mot kinesiske renminbi har dollaren aldri vært sterkere enn den er nå.


Dette kan du blant annet lese om i den nyeste utgaven av Filter Nyheter på papir:


KRAFTIG ORKAN PÅ VEI MOT TAMPA: Orkanen «Ian» mørkla hele Cuba og tok minst to liv da den passerte over øystaten i natt. Nå går Florida i dekning for voldsom vind, oversvømmelser og tornadoer som følger i kjølvannet – der er orkanen ventet å treffe med full styrke mot kvelden onsdag. Vindkast på over 250 kilometer i timen betyr at «Ian» nå er nær kategori 5. Millionbyen Tampa, som på nærmest mirakuløst vis har sluppet unna orkaner i 101 år,  ligger innenfor områdene som blir hardest rammet denne gangen. 2,5 millioner mennesker har mottatt evakueringsordre, ifølge New York Times.

God onsdagsettermiddag! Hilsen Filter-redaksjonen

  • Foto: Kårstø prosessanlegg, Gassco

Prøve vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.