36 prosent synes det har blitt vanskeligere å være muslim i Norge de siste ti åra

– Det var et eldre, norsk ektepar. De kom bort og sa: «Dette er ikke en muslimsk båt. Hva gjør dere her? Muslimer har ingenting med jul å gjøre». Nazia Kausar (34) forteller om hva som skjedde da hun og ei venninne tok med barna på ei julepyntet Kiel-ferge i desember i fjor. – Barna våre lurte på hvorfor han mannen sa sånne ting til oss. Det var ubehagelig, vi skulle jo bare på tur og ha det hyggelig, sier hun. Men det er langt fra den eneste episoden der hvite nordmenn har gått til verbale angrep på henne fordi hun med hijab er lett å gjenkjenne som muslim - også mens hun står bak disken på apoteket hun jobber i på Grønland i Oslo. – Mens det var debatt i mediene om politifolk og hijab, sto jeg inne på apoteket da en mann kom inn og sa «du kan aldri få jobb i politiet!» og et par andre ting, det var vel at jeg ikke hadde noe her å gjøre. Han hadde ikke engang noe ærend på apoteket, han hadde sett meg fra utsiden, forteller Kausar til Filter Nyheter. [caption id="attachment_1361" align="alignnone" width="697"] Nazia Kausar (34) og sønnen Idris Amin (7). (Foto: Pål Nordseth / Filter Nyheter)[/caption] – Jeg ble satt ut, det ga liksom ingen mening. Jeg ble jo lei meg og akkurat der og da var det veldig sårende. Jeg står der og gjør en god jobb, og så skal jeg bli sett ned på bare fordi jeg bruker hijab. Den norskpakistanske 34-åringen opplevde noe lignende også da hun jobbet i Posten. – Det var en kunde som spurte «kjenner du Osama bin Laden, vet du hvor han gjemmer seg?». Det er ofte man opplever at folk ser stygt på deg og sier stygge ting, men sånn er det bare, sier Kausar.

24 prosent opplevde diskriminering i 2016

I en stor meningsmåling blant norske muslimer om en rekke temaer, gjennomført av TNS Gallup (nå Kantar TNS) på oppdrag fra Filter Nyheter, er...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.