Moxnes: – Det hadde vært enklere å si «drill, baby, drill» og cashe inn oljebransjen

Bjørnar Moxnes
JAKTEN PÅ EN KLIMAPLAN: Klimatrusselen er nå prioritet nummer én for norske velgere. Opposisjonen etterlyser en klar handlingsplan fra regjeringen. Solberg & co lover at Den Store Planen for å takle klimakrisen kommer i 2020. Hva med opposisjonspartiene selv, har de en plan?
Rødt har ikke en spesielt lang liste av klimaforslag å vise til fra perioden på Stortinget. Tre stykker, for å være presis. Partileder Bjørnar Moxnes avviser likevel beskyldningene om at Rødt ikke egentlig bryr seg en tøddel om miljø, og vil prioritere bort dette i eventuelle forhandlinger ved første korsvei. – Bare her er det tolv forslag, sier han og banker pekefingeren i notatene på bordet på Moxnes' kontor på Stortinget, for tiden pyntet med en julestjerne. Det er partiets forslag til hvordan staten skal dreie samfunnet fra fossilt til fornybart, med særlig vekt på industrien. Det SV kaller en «grønn, ny deal», kaller Rødt for en «grønn, industriell revolusjon». Kjært barn har mange navn. – Vi har egentlig jobbet i ti år med å komme frem til dette forslaget, med hva en fornybar fremtid innebærer. Rødt lister opp følgende konkrete satsinger i forslaget:
  • Pilotprosjekter for offshore vindkraft
  • Pilotprosjekt for elektrisitetsproduksjon fra dyp geotermisk energi
  • En storstilt satsning på utvikling av hydrogen som drivstoff i ferger og skip
  •  Å ruste opp eksisterende vannkraftverk
  • Todelt elavgift, «med høyere priser for luksusforbruk».
Oljefondet skal finansiere en del av satsingene ved å investere i norske prosjekter og selskap, ikke bare i utlandet, både innen industriutvikling og ny infrastruktur (havner, ladestasjoner, tog etc). Partiet vil at norske bedrifter skal videreforedle mer av de produktene de i dag eksporterer, blant annet fisk, trevarer, mine...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.