Moskva-domstol opprettholder fengsling av amerikansk journalist

OPPRETTHOLDER FENGSLING AV WSJ-JOURNALIST: Wall Street Journal-journalist Evan Gershkovich var i dag i retten for å anke beslutningen om fengsling mens han er under etterforskning, men Moskva-domstolen opprettholdt vedtaket. Det betyr at 32-åringen kommer til å være fengslet fram til 29. mai, men russiske myndigheter kan forlenge denne perioden. Retten bestemte at journalisten verken fikk lov til å bli flyttet til et annet fengsel, tillate ham husarrest eller løslatelse mot kausjon. 

Mediene fikk lov til å ta bilder og video av journalisten før rettsmøtet skulle starte, da han sto på innsiden av et glassbur, men media fikk ikke lov til å prate med ham, og han fikk ikke lov til å si noe til mediene selv. 

Gershkovich sitter i et tidligere KGB-fengsel for anklager om spionasje. Punktene han er tiltalt for, formelt siden 7. april, kan bety en straff på 20 år i fengsel. Wall Street Journal skriver selv at nesten alle som har blitt tiltalt for spionasjeanklager, har blitt dømt. En rekke andre land har fordømt tiltalen og beskrevet den som absurd. 


BESØKTE OKKUPERTE OMRÅDER: Vladimir Putin besøkte mandag russiske kommandoposter i Ukraina, hevder Kreml i dag, og har kringkastet video av presidenten som ankommer Kherson-provinsen i helikopter og senere flyr til den russiske nasjonalgardens hovedkvarter i Lugansk. Videoen er ikke uavhengig verifisert og russerne unngår selvsagt å spesifisere nærmere hvor i regionene de militære basene ligger. Det er derfor ukjent hvor nært frontlinjene Putin har vært. «Massemordenes opphavsmann med spesialtur til de okkuperte og ruinerte territoriene for å nyte sine undersåtters kriminelle handlinger en siste gang», tweetet den ukrainske presidentrådgiveren Mykhajlo Podolijak hånlig da videoen ble publisert.

Det er andre gang på to måneder at den russiske presidenten prøver å booste soldatenes moral og vise litt lederskap ved å reise inn i (russisk-okkupert) Ukraina. Besøket skjedde samtidig som russiske styrker trappet opp artilleribeskytingen av den nå sønderknuste byen Bakhmut i Donetsk-provinsen. Mandag meldte Wagner-gruppa at den har tatt kontroll på to nye distrikter i byen. 


RUSSISK HÅNDBALLPROFF DØD ETTER FALL: Den russiske håndballproffen Viktoria Divak (29) er død etter at hun skal ha falt ut fra et leilighetsbygg. Det russiske håndballforbundet meldte om dødsfallet først, men uten å oppgi dødsårsaken. Ifølge flere medier og det statlige russiske nyhetsbyrået Tass skal hun ha omkommet etter å ha falt ned fra en høyblokk, der noen har meldt at det var fra 8. etasje, mens andre har meldt 13. etasje. Lokale myndigheter har uttalt at de kommer til å etterforske dødsfallet. 
 
BER OM MIDLERTIDIG VÅPENHVILE: Sudans paramilitære leder, general Mohamed Hamdan «Hemidto» Dagalo, ber om 24 timers våpenhvile. FN har bekreftet at minst 185 mennesker er drept og 1800 skadet, etter at konflikten mellom Sudans hær og den paramilitære gruppa Rapid Support Forces (RSF) utviklet seg til voldsomme kamphandlinger lørdag. Slik situasjonen er nå, har lik hopet seg opp i gatene, skriver The Guardian. Hemedti har bedt om en dags midlertidig våpenhvile etter en telefonsamtale med USAs utenriksminister Anthony Blinken. Blinken har også snakket med Hemedtis motpart general Abdel Fatah al-Burhan, lederen av den sudanske hæren, på telefon. Det er foreløpig uklart om al-Burhan vil akseptere våpenhvile-forslaget. 


OPPTRAPPING: LO-leder Peggy Hessen Følsvik bekreftet i ettermiddag at LO jobber med et tredje streikeuttak på toppen av den varslede opptrappingen i slutten av uken. Per i dag er 22 947 fagforeningsmedlemmer i streik, noe som var ventet å øke til 38 500 fredag, men konflikten kan altså raskt bli enda større. Til NRK sier LO-kilder at det tredje uttaket «skal ramme næringslivet hardere enn streikeuttak nummer to». Streiken er stadig mer merkbar. I dag meldte Post Nord om permitteringsvarsel til nær alle ansatte og stengning av 15 av 18 terminaler, mens også konkurrenten Schenker oppgir at driften ikke kan opprettholdes etter plassfratredelsen på fredag – noe som blant annet vil ramme netthandelen. Det samme sier iskremprodusenten Henning-Olsen, som trolig permitterer resterende ansatte om streiken varer til fredag. (Også Diplom-is er rammet). 

Etter en lengre periode med reallønnsnedgang vil LO ha et oppgjør som gir økt kjøpekraft, og mener skissen lagt fram før bruddet i meklingen ikke er tilstrekkelig.


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.