Mistet balansen til slutt: Fem ting vi husker fra Frps år i regjering

Det var en historisk begivenhet, det som skjedde i midten av oktober 2013: 40 år etter det sagnomsuste stiftelsesmøtet på Saga Kino i Oslo, kunne Fremskrittspartiet rulle over dørstokken til regjeringskontorene. Partiet hadde gått til valg på kampen mot «dusteforbud». Og bare få måneder senere ble selvbalanserende kjøretøy lovlig i kongeriket. Uten at det ble stilt krav om obligatorisk opplæring. Eller bruk av hjelm. – Men jeg vil oppfordre folk til å bruke hjelm, kjøre forsiktig og ta hensyn til andre trafikanter, sa den ferske statssekretæren Bård Hoksrud. Oppfordringen kunne fungert som postulat for et ansvarlig regjeringsparti. Men drøyt seks år senere gikk Frp på hodet ut av det borgerlige samarbeidet. Ble det for vanskelig å finne balansen mellom kravstore kjernevelgere og regjeringens «grå kompromisser»? Ja. Partiet orket ikke lenger å ta hensyn til de andre samarbeidspartiene. Dette husker vi umiddelbart best fra Fremskrittspartiets tid i regjering (om du ser bort fra dette bildet, da. You can't unsee it).

1) Lakrispipene: «Gleder meg som en unge til de kommer i butikken»

I innspurten av valgkampen i 2013, lanserte Frp en liste med 30 «dusteforbud» som skulle oppheves så fort partiet kom i posisjon. Forbudet mot å brenne eget brennevin var bare ett av dem. Med parlamentarisk støtte fra Venstre og Kristelig Folkeparti, kunne partiet danne regjering med Høyre senere samme år. Allerede sommeren etter gjorde statssekretær Bård Hoksrud i Samferdselsdepartementet sin første Segway-piruett: – Selvbalanserende kjøretøy vil være til glede og nytte for mange, både for turistnæringer og arbeidsplasser med lange avstander, sa han – og selv om Segway kanskje aldri ble en megasuksess i Norge, la de...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.