«Mini-Trump» deporterte 50 migranter til rikingenes feriested

  • NB! I forrige uke lanserte vi en fast spalte med nyheter og faktabaserte, pedagogiske forklaringer om forhold rundt energiskvisen i Norge og Europa. Filter KALDDUSJ ble (ikke overraskende) tatt svært godt imot av leserne, og i dag er utgave nummer 2 ute. For å lese den må du tegne et abonnement på Filter Nyheter. Billigste variant koster bare 70 kroner i måneden, og de første 30 dagene er GRATIS – det er bare å tegne seg her!

RIKING-ENKLAVE FIKK MIGRANTER TETT PÅ: I det siste har innvandringskritiske republikanske politikere i de amerikanske sørstatene drevet en kampanje der de har busset nyankomne migranter til mer liberale stater, og typisk til såkalte «sanctuary cities» som nekter å beordre lokalt politi til å pågripe papirløse immigranter. I går dukket det plutselig opp 50 migranter fra Venezuela i den idylliske og velfriserte småbyen Martha’s Vineyard i Massachussetts, kjent som feriested for (svært) bemidlede familier og maktelitepersoner og med en fast befolkning på bare 20 000. Migrantene, hvorav flere var barn, ankom uannonsert med fly, og ga lokale myndigheter en stri dag med å skaffe dem tak over hodet, sko på beina, mat i magen og covidvaksine i årene.

Florida-guvernøren og den mulige presidentkandidaten Ron DeSantis, av onde tunger omtalt som «mini-Trump», sier han står bak stuntet. Han har satt av 12 millioner dollar på delstatsbudsjettet til slike transporter i år, skriver New York Times.


HVOR MYE MÅ EGENTLIG TIL? Det er en kjensgjerning at strømkablene til utlandet fører til prissmitte. Men i hvilken grad bidrar de to siste kablene til England og Tyskland? Derom strides de lærde, men nye beregninger fra NVE viser at et økt norsk kraftoverskudd fører til mindre prissmitte. En full vaksinering skjer imidlertid ikke før Norge har et kraftoverskudd på 40 TWh. Norges samlede strømproduksjon er i dag på rundt 155 TWh, og vi har et kraftoverskudd på mellom 10 og 15 TWh. Kraftoverskuddet er ventet å synke med økt forbruk og elektrifisering. Et kraftoverskudd på 40TWh og isolasjon mot europeiske priser vil med andre ord innebære massive kraftutbygginger i kombinasjon med storstilt energieffektivisering, lærte vi i dag av kraft-spalten Filter KALDDUSJ. Den er det siste tilskuddet av nyhetsbrev du jevnlig mottar hvis du tegner et abonnement på Filter Nyheter.


PARTILEDER GÅR AV: I Stockholm har Centerpartiets leder gjennom 11 år, Annie Lööf, meddelt at hun går av. Partiet gjorde et dårlig valg i helga og mister sju av sine 31 mandater i Riksdagen. Men 39-åringen sier også at den hatefulle retorikken hun har opplevd de siste årene har vært en tungtveiende faktor i beslutningen. Lööf har vært utsatt for flere sjikanekampanjer fra tilhengere av partier på ytre høyre fløy, og var under årets Almedalsveckan (det svenske forbildet for Arendalsuka) et attentatmål for den nazi-tilknyttede gjerningsmannen som knivdrepte den kjente psykiateren Ing-Marie Wieselgren.

ÅPEN FOR STORKOALISJON? Statsminister Magdalena Andersson (S) møtte pressen etter å ha levert sin formelle avskjedigelse til Riksdagens president i dag. Da sa hun at er åpen for et samarbeide med partiets gamle hovedmotstander, Moderaterna, dersom partileder og påtroppende statsminister Ulf Kristersson skulle finne ut at han ikke kan samarbeide med høyrefløyens soleklart største parti, Sverigedemokratene. Valgresultatet i Sverige endte med 176 mandater til høyresiden og 173 til venstre.


FLERTALLET VIL AT MIGRANTARBEIDERE SKAL KOMPENSERES: En ny holdningsundersøkelse, utført av YouGov på vegne av Amnesty International, finner at et flertall på nesten en fjerdedel mener at migrantarbeiderne som har blitt utsatt for menneskerettsbrudd i forbindelse med VM-forberedelsene i Qatar, bør få kompensasjon. I Norge mener totalt 64 prosent at disse migrantarbeiderne bør få erstatning. Prosentandelen er noe høyere (74 prosent i Norge) blant dem som mest sannsynlig vil se minst en VM-kamp. Rundt to tredjedeler av de spurte nordmennene ønsker at fotballforbundet skal snakke ut om menneskerettssituasjonen. Kartleggingen har undersøkt folks holdninger til sport og menneskerettigheter i lys av menneskerettsbruddene i Qatar i 15 forskjellige land, og spørsmålene får desidert størst oppslutning i Kenya: «Det er lett å forstå, tatt i betraktning at den kenyanske migrantarbeider-befolkningen er blant de største i Qatar. Mange kenyanere er derfor ofre for utnyttelse og overgrep i Qatar», sierFrank Conde Tangberg, politisk rådgiver i Amnesty International, til TV2.