Milliardene forsvant for krigsofrene i Røkke-oppkjøp: – Det er blodpenger

Pastor James Ninrew/Lundins oljerigg i Thar Jath. Foto: Privat/Lundin Petroleum AB

– Norske myndigheter burde fryse nok midler i Aker BP til rettssaken er over.

Det sier menneskerettsforkjemper George Tai Kuony (40) til Filter Nyheter.

Som 15-åring måtte Kuony flykte da militsgrupper angrep landsbyen hans i det som i dag er Sør-Sudan. Faren ble drept i angrepet.

Det er krigsforbrytelser som disse den svenske oljegiganten Lundin står tiltalt for medvirkning til, i den historiske rettssaken som startet i Stockholm 5. september.

Da Lundin Oil besluttet å lete etter olje i borgerkrigsherjede Sudan på slutten av nittitallet, var det under mottoet «No guts, no glory». På tvers av en rådende fredsavtale, ba Lundin den sudanske hæren om å sikre oljeproduksjonen – fullt klar over at det betød å ta området med militærmakt, ifølge svensk påtalemyndighet.

I krigen som fulgte ble sivile skutt fra angrepshelikoptre, hele landsbyer bombet og brent ned flere ganger, kvinner ble voldtatt, barn ble bortført eller druknet i fluktforsøk, minst 12 000 personer ble drept og rundt 200 000 ble fordrevet fra sine hjem.

Krigsofrene krever erstatning.

Det er bare ett problem: Oljeselskapet finnes ikke lenger. I dag er Lundins olje- og gassvirksomhet del av norske Aker BP, etter at selskapene fusjonerte i fjor sommer.

Med det forsvant 98 prosent av markedsverdien til morselskapet i Sverige, som neppe vil ha mulighet til å betale ofrene.

...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.