Boris Johnsons politiske karriere er påført «et siste knivstikk» – hans ord, ikke våre – etter at en tverrpolitiske komité i det britiske parlamentet har levert en knusende rapport om eks-statsministerens brudd på smittevernreglene under covid-pandemien.
Komiteen, der et flertall av medlemmene er partifeller av Johnson, mener han helt bevisst førte de folkevalgte bak lyset med sine bortforklaringer av fester holdt i statsministerboligen mens resten av landet var stengt ned. Hadde ikke Johnson allerede trukket seg som parlamentsmedlem (han sluttet, angivelig i raseri, etter å ha fått innsyn i hovedpunktene forrige fredag) hadde det blitt anbefalt at han ble suspendert i 90 dager. Det er godt over kravet for at man kan kreve nyvalg på det aktuelle mandatet. Nå anbefaler komiteen i stedet at Johnson fratas adgangskortet til parlamentsbygningen, som eks-representanter vanligvis får beholde.
Selv mener han at rapporten er løgnaktig og at komiteens medemmer er på en personlig vendetta mot ham.
NORD-KOREA NÆR HUNGERSNØD: Den britiske statskanalen BBC har kommet i kontakt med folk innsiden av Nord-Korea – og beskrivelsene de gir fra det lukkede landet er katastrofale. Folk dør av sult, og innbyggerne forteller om en situasjon som ligner hungersnøden som rammet landet på 90-tallet. En anonym kvinne fortalte kanalen om hvordan hun ikke hadde hørt fra en bekjent familie på en god stund. Da myndighetene til slutt gikk på innsiden av huset deres, fant de hele familien døde som følge av matmangelen. «Vi sitter fast her, vi venter på å dø», sier en bygningsarbeider, også han anonym av hensyn til sikkerheten. Nordkoreaneren påpeker at han tar en viss risiko ved å snakke med internasjonale medier. Likevel opplever han det som at det å være i Nord-Korea nå, uansett er en sakte død, og at noe må skje. For tre år siden stengte myndighetene landets grenser, begrunnet med pandemien. Myndighetene har brukt disse tre årene på å bygge opp massive murer, noe som gjør det nesten umulig å flykte.
- PS! Vi gratulerer vår søsterpublikasjon NATT&DAG med lanseringen av sin nye medlemsklubb/abonnementsordning/kall-det-hva-du-vil!
- For hundre kroner i måneden får du full tilgang til all journalistikken på nattogdag.no, nyhetsbrev i innboksen, prioritert inngang og lav pris på avisas legendariske slippfester, halv pris på Natt&Dag-visninger av fete filmer på Vega kino og månedens utvalgte konsert på Parkteateret, og – ikke minst – eksklusive invitasjoner til en rekke kultureventer i Oslo. OBS! Kjøper du årsabonnement NÅ, får du med festivalpass til Piknik i Parken – uten ekstra kostnad!
- Klikk her for å lese mer!
NY TRAGEDIE I MIDDELHAVET: Greske myndigheter sier at så mange som 750 kan ha vært ombord i båten som kantret og sank i gresk farvann i natt. Bare 104 er reddet; 78 er bekreftet omkommet i det som er en av de største båtflyktningtragediene i Middelhavet. Fartøyet var på vei fra Libya mot Italia og hadde folk fra Afghanistan, Pakistan, Syria and Egypt ombord.
Båten skal ha blitt observert i internasjonalt farvann sent tirsdag av fly fra EUs grense- og kystvaktbyrå Frontex, som sier ingen ombord hadde redningsvester. Via radiokontakt skal fartøyet gjentatte ganger ha avvist assistanse før det sent onsdag kveld meldte om motorproblemer. Det skal bare ha gått 10-15 minutter fra kantringen til fartøyet hadde sunket. Redningsoperasjonen ble vanskeliggjort av kraftig vind i området.
GJENÅPNER BANEHEIA-SAK: Gjenopptakelseskommisjonen gjenåpner straffesaken mot Jan Helge Andersen som gjelder drapet på 10 år gamle Lena Sløgedal Paulsen i år 2000. Det melder VG. Andersen, som nekter straffeskyld, ble i 2002 dømt for det andre Baneheia-drapet, på Stine Sofie Sørstrønen (8), men frikjent for å ha drept Paulsen på bakgrunn av sin forklaring om at det var Viggo Kristiansen som var gjerningsmann. Kristiansen ble frikjent i desember i fjor etter å ha sonet 21 år i fengsel. Andersen ble løslatt i 2017 etter å ha sonet 15 år.
PRISEN FOR SANKSJONENE: Skipsverftet Kimek i Kirkenes – byens hjørnesteinsbedrift – sier opp 30 som følge av at reparasjoner på russiske fiskefartøy er omfattet av sanksjoner. – Det er en vanskelig situasjon for hele samfunnet i Sør-Varanger, sier ordfører Lena Norum Bergeng (Ap) til NRK. Ifølge direktør Greger Mannsverk er heller ikke framtida lys så lenge bedriften ikke får jobbe med russiske fiskebåter. «Vi har ikke arbeid for de 50 ansatte som er igjen, og juli er bortimot helt tomt for arbeid. Vi har elendig med arbeid framover», sier han.
Nå kan du prøve vårt nye digitalabonnement gratis i 30 dager
Klikk på bildet og bli abonnent i dag.