Lysbakken om vindkraft-dilemma: – Det er bare teit å late som at det ikke er sånn

Audun Lysbakken, partileder SV.
  • JAKTEN PÅ EN KLIMAPLAN: Klimatrusselen er nå prioritet nummer én for norske velgere. Opposisjonen etterlyser en klar handlingsplan fra regjeringen. Solberg & co lover at Den Store Planen for å takle klimakrisen kommer i 2020. Hva med opposisjonspartiene selv, har de en plan?

«Ja», er det soleklare svaret fra Sosialistisk Venstreparti (SV) sin leder, Audun Lysbakken, på spørsmålet rett over. Den har ett navn også, og det er «Grønn ny deal». Det stemmer: En litt norwenglish oversettelse av et utenlandsk konsept. – Hva betyr det?

— Med det mener vi, helt overordnet, en samfunnplan som må inneholde tre ting, sier Lysbakken og ramser opp:

  • En plan for å nå klimamålene i 2030, som SV mener skal være 60 prosent kutt i klimagasser.
  • En plan for hvordan en skal komme gjennom omstillingen med industri og arbeidsplasser i behold.
  • At omstillingen skal være rettferdig, at «de på toppen ikke stikker av med gevinstene», mens vanlige folk tar regningen.

Lysbakken sammenlikner omfanget på klimaplanen med hvordan myndighetene normalt ville reagert ved en finanskrise: Politikerne slipper det de holder på med, og mobiliserer masse penger og andre ressurser for å berge banker og arbeidsplasser.

– Når du holder dette opp mot responsen på klimakrisen, det er først da du ser hvor tafatt vår respons på den er.

På kontorveggen bak partilederen henger et bilde av av en isbjørn vaklende på en isklump drivende i polhavet. Et symbol så utbrukt at det har mistet sin kraft og blitt en klisjé. [caption id="attachment_10666" align="alignnone" width="1100"]

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.