Lula da Silva seirer i Brasil

LUIZ INÁCIO LULA DA SILVA HAR VUNNET siste runde i presidentvalget i Brasil med 50,9 prosent av stemmene. Ytre høyre-presidenten Jair Bolsonaro blir den første i landets historie som taper et gjenvalg, etter blant annet å ha mistet 700 000 av sine innbyggere til covid og forårsaket en avskogingskatastrofe i Amazonas. De svært raskt innkommende gratulasjonene fra demokratiske lands statsledere reflekterer frykten for at han kan komme til å bestride resultatet. Bolsonaro har lenge fremmet påstander om at valgmedarbeidere jukser ved stemmeopptellingen. 

Da Silva gjør comeback etter tidligere å ha ledet Brasil fra 2003 til 2010. Han ble i 2018 fengslet for korrupsjon og kunne derfor ikke delta i valget det året, men løslatt året etter etter at Høyesterett fastslo at anklagene var politisk motiverte. 77-åringen har blant annet gått til valg på å reversere liberaliseringen av håndvåpenlover. The Guardian/New York Times

Bli abonnent for å lese videre

Støtter du oss allerede? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.