Lukasjenkos argeste fiende dømt til 15 års fengsel

DØMT TIL FENGSEL IN ABSENTIA: Den belarusiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja er dømt til 15 års fengsel, melder det russiske nyhetsbyrået RIA, ifølge NTB. Tikhanovskaja, som de siste årene har levd i eksil i blant annet Polen og Litauen, var tiltalt for blant annet høyforræderi, konspirering for å gripe makten og for å ha ledet en ekstremistorganisasjon. Hun er kjent som en krass kritiker av det Putin-vennlige regimet til president Aleksandr Lukasjenko, og overtok rollen som opposisjonsleder etter ektemannen Sergej Tikhanovskij, som ble fengslet før valget i Belarus i 2020. Han ble senere dømt til 18 års fengsel i landet som kalles Europas siste diktatur.

200 000 RUSSISKE SOLDATER TAPT, IFØLGE NATO-GENERAL: Forrige uke sa Nato-general Christopher Cavoli at 200 000 russiske soldater enten er drept eller skadet. Russerne skal ifølge Cavoli også ha mistet 2000 stridsvogner, skriver AftenpostenPå tross av det som kan virke som en tiltagende mangel på ammunisjon har ikke tapene hindret dem i å trappe opp kampen om den beleirede Donetsk-byen Bakhmut. Intense kamper finner nå sted både i og rundt byen. I en video publisert i helga sier lederen for leiesoldatgruppa Wagner at hele den russiske fronten kan kollapse dersom gruppa blir tvunget til å trekke seg tilbake. Det ukrainske forsvarsdepartmentet har avgjort at forsvaret av byen, som har vist seg effektivt for å tappe fienden for ressurser, fortsetter inntil videre, melder nyhetsbyrået AP.
 

  • STØTT FILTER NYHETER – FÅ MER FILTER NYHETER! Tegner du et abonnement får du blant annet nyhetsbrev til frokostkaffen hver morgen. Du kan teste det gratis i 30 dager – klikk her for å lese mer. 

HUNDREVIS AV BARN FORGIFTET: Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, omtaler den mistenkte forgiftningen av jenter i skolealder i Iran for en «utilgivelig» forbrytelse og sier det ikke er aktuelt med amnesti for de som måtte stå bak. Det er ayatollahens første offentlige anerkjennelse av avsløringene de siste tre månedene, av at hundrevis av elever er behandlet på sykehus med symptomer på at de har fått i seg gift. Iranske myndigheter har bekreftet tallet, men ikke gått ut med detaljer om hvordan forgiftningene er skjedd eller hvem som skulle ønske barna vondt. I stedet har en journalist sentral i avdekkingen av hendelsene blitt arrestert, ble det kjent i dag, ifølge The Guardian. Enkelte politikere har antydet at gjerningspersonene kan tilhøre ekstremistiske miljøer som i likhet med Taliban-regimet i nabolandet Afghanistan motsetter seg at jenter skal få skolegang.

IT-FEIL SATTE FLY PÅ BAKKEN: Det skal ha vært en IT-feil på trafikkovervåkingssystemene som satte samtlige fly i sør-Norge på bakken i formiddag, men den bakenforliggende årsaken er fortsatt ikke kjent. Harald Nygaard Kvam, kommunikasjonssjef ved Oslo lufthavn, presiserer til NTB at det ikke dreier seg om sabotasje. I skrivende stund opereres det med redusert kapasitet på de påvirkede lufthavnene Sola og Gardermoen, ifølge VG.

 

NNPF-MEDLEMMER INVOLVERT I ULOVLIG KONTROLL: Fredag avslørte Dagens Næringsliv hvordan Forsvarets narkotikagruppe (FNG) i mange år har foretatt seg ulovlig informasjonsinnhenting om kommende soldater, på jakt etter narkotikaopplysninger. I den anledning var avisa i kontakt med to personer som ble kastet ut av førstegangstjenesten i siste sekund, basert på opplysninger om at de hadde blitt tatt med narkotika. Men dette var altså opplysninger Forsvarets narkotikagruppe hadde fått via et daværende samarbeid med Oslo og Troms politidistrikt. Politiansatte var nemlig ansatt som «faglige ledere» i FNG, og i helga kom det fram at enkelte av disse lederne også var sentrale medlemmer i den omstridte narko-foreningen Norsk narkotikapolitiforening (NNPF)

Ved at Forsvaret sendte lister på kommende vernepliktige, sjekket de politiansatte bakgrunnen deres i politiregisteret «Indicia» – informasjon utenfor alminnelig vandelskontroll. Sjekken skjedde tilsynelatende rutinemessig, påpeker DNs kommentator Anne Rokkan. Ifølge Kripos skal opplysninger i politiets etterretningsregister, som blant annet inneholder ubekreftet etterretning og påtaleunnlatelser, kun brukes til forebygging og for å ivareta den enkeltes sikkerhet – ikke til vandelskontroll. Men flere personer er blitt tatt ut av tjeneste som følge av funnet, og det er fortsatt uklart hvor mange som er rammet. Forsvaret skal nå gjennomgå årskull for årskull.


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.