LOs sjeføkonom slår tilbake: – Oppskrift på økt ulikhet og mistillit

Etter mange timer på overtid kom parene omsider til enighet i frontfagsoppgjøret på søndag.

Fellesforbundet og Norsk Industri  ble enige om et lønnstillegg som gir en en total ramme på 5,2 prosent lønnsøkning.

Men flere økonomer advarer mot høy lønnsvekst. De frykter det vil ha negativ påvirkning på inflasjonen og kan føre til at styringsrenten forblir høy i lang tid fremover.

LOs representantskap vedtok i februar at økt kjøpekraft er hovedprioritering i årets lønnsforhandlinger. Foto: LO

Professor i økonomisk historie ved Norges Handelshøyskole, Ola Grytten, sier til TV 2 at Norges Bank er livredde for at folk skal få enda mer å rutte med når inflasjonen allerede er høy.

– Det kan være farlig, fordi det kan føre til enda mer inflasjon, sier Grytten til TV 2.

Også NRKs økonomikommentator Cecilie Langum Becker er kritisk til en høy reallønnsøkning. I en kommentar i NRK skriver hun at en lønnsvekst på over 5 prosent åpenbart vil forsinke rentekuttene.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.