Minst 321 er drept og over 500 skadet i rekken av koordinerte selvmordsbombinger som rammet kirker og hoteller på Sri Lanka 1. påskedag.

Seks angrep fant sted i løpet av en 45-minuttersperiode om morgenen, slik at de rammet påskemesser i kirker spredt i forskjellige byer, samt frokostsaler fulle av utenlandske turister i hoteller i hovedstaden Colombo. Senere på dagen ble ytterligere ett hotell rammet, i tillegg til eksplosjoner i strøk der politiet aksjonerte mot boliger til antatte gjerningsmenn.

Den islamske staten (IS) erklærte tirsdag at de tar ansvar for angrepene. Gjennom sitt nyhetsbyrå Aamaq hevder ekstremistgruppa at «gjerningspersonene bak angrepene, som rettet seg mot borgere av koalisjonens stater og de kristne på Sri Lanka, er soldater fra Den islamske staten», men IS har i skrivende stund ikke offentliggjort noen beviser for dette (slik som videoer der gjerningspersoner sverger ed til organisasjonen eller lignende).

Peker på lokal islamistgruppe

Myndighetene på Sri Lanka skal tidligere denne måneden ha blitt varslet om at lokale islamister planla et angrep på kirker, og vil granske hvorfor dette ikke ble fulgt opp. Den betente politiske konflikten mellom presidenten og statsministeren - som har ført til at to parallelle regjeringer kontrollerer ulike myndighetsfunksjoner - kan ha spilt en avgjørende rolle.