Lokal islamistgruppe kan ha stått bak Sri Lanka-terroren – dette er National Thowheeth Jama’ath

Minst 321 er drept og over 500 skadet i rekken av koordinerte selvmordsbombinger som rammet kirker og hoteller på Sri Lanka 1. påskedag. Seks angrep fant sted i løpet av en 45-minuttersperiode om morgenen, slik at de rammet påskemesser i kirker spredt i forskjellige byer, samt frokostsaler fulle av utenlandske turister i hoteller i hovedstaden Colombo. Senere på dagen ble ytterligere ett hotell rammet, i tillegg til eksplosjoner i strøk der politiet aksjonerte mot boliger til antatte gjerningsmenn. Den islamske staten (IS) erklærte tirsdag at de tar ansvar for angrepene. Gjennom sitt nyhetsbyrå Aamaq hevder ekstremistgruppa at «gjerningspersonene bak angrepene, som rettet seg mot borgere av koalisjonens stater og de kristne på Sri Lanka, er soldater fra Den islamske staten», men IS har i skrivende stund ikke offentliggjort noen beviser for dette (slik som videoer der gjerningspersoner sverger ed til organisasjonen eller lignende).

Peker på lokal islamistgruppe

Myndighetene på Sri Lanka skal tidligere denne måneden ha blitt varslet om at lokale islamister planla et angrep på kirker, og vil granske hvorfor dette ikke ble fulgt opp. Den betente politiske konflikten mellom presidenten og statsministeren - som har ført til at to parallelle regjeringer kontrollerer ulike myndighetsfunksjoner - kan ha spilt en avgjørende rolle. Myndighetene mener det er sannsynlig at den forholdsvis ukjente, lokale islamistgruppa National Thowheeth Jama'ath («nasjonal monoteistisk organisasjon») står bak angrepene, men sier samtidig at gruppa har fått hjelp fra et internasjonalt nettverk. National Thowheeth Jama'ath er en utbrytergruppe fra en annen islamistisk organisasjon (den litt mer kjente Sri Lanka Thowheet Jama'ath) og ble dannet så seint som for tre år siden av i hovedsak unge muslimske menn, trolig som et svar på økende vold og trusler fra ekstremister tilhørende den singalesiske majoritetsbefolkningen, som er buddhiste...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.