Miljøaktivistene tapte mot staten – les hele dommen etter klimasøksmålet: «Risikoen for miljøskade kan karakteriseres som begrenset»

Illustrasjonsfoto: Øyvind Knoph Askeland, Norsk olje og gass (Flickr/CC BY-SA 2.0).
Dommen i den store klimarettssaken som gikk i Oslo Tingrett i høst har falt: Staten (ved Olje- og energidepartementet) frifinnes.  Greenpeace Norden, Natur og Ungdom og Besteforeldrenes klimaaksjon må betale 580 000 kroner i sakskostnader til departementet om dommen skulle bli stående. Det er ventet at den vil bli anket. Natur og Ungdom og Greenpeace saksøkte den norske staten for å tillate oljeboring i Barentshavet, og argumenterte for at vedtaket er brudd på Grunnlovens § 112, der det heter at borgerne har rett til et «miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares». Også internasjonalt har det vært knyttet stor spenning til utfallet av det unike søksmålet. [caption id="attachment_2643" align="alignnone" width="1100"] Saksøkerne: Leder for Natur og Ungdom Ingrid Skjoldvær i midten, til høyreTruls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge. Besteforeldreaksjonen støttet søksmålet. Her ved leder Steinar Høiback.[/caption]

Saken

Kjernen i saken handler om hvordan grunnlovens paragraf 112 skal tolkes. Loven sier kort oppsummert at staten skal gjøre tiltak som sikrer miljøet for «etterslekten». Loven begynner slik: «Enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.