Leker «katt og mus» med politiet: Nynazistene lar seg ikke stoppe av forbudet, tror finsk statsviter

– Forbud har ikke hindret fremveksten av nynazisme i for eksempel Tyskland, så jeg tror ikke vi får det til i Finland heller. Men forbudet har radikalisert andre grupper, spesielt Soldiers of Odin, som frykter at det samme vil skje med dem. Samtidig har «Den nordiske motstandsbevegelsen» brukt den påståtte «undertrykkelsen» som et effektivt propagandaverktøy. Det sier ytre høyre-eksperten Tommi Kotonen ved Universitetet i Jyväskylä til Filter Nyheter. Statsviteren har i flere år fulgt utviklingen i de høyreekstreme miljøene i hjemlandet tett. Finland ble et annerledesland i Norden da politiet gikk til rettslige skritt for å forby nynazistgruppa «Den nordiske motstandsbevegelsen» (DNM). Etter en kjennelse i finsk høyesterett tidligere i år, gjelder forbudet midlertidig inntil ankesaken blir avgjort tidlig i 2020. Verken svenske, danske eller norske myndigheter har iverksatt lignende strategier for å bekjempe fremveksten av den voldsfremmende organisasjonen. Men etter to dramatiske hendelser direkte knyttet til DNM-nazister – den ene en knivstikking på et offentlig bibliotek i Jyväskylä i 2015, den andre grov vold mot en meningsmotstander som senere døde i Helsingfors året etter – satte finsk politi hardt mot hardt.

Mener det pågår en «katt og mus»-lek

Med utgangspunkt i organisasjonsloven fikk politiet medhold i både ting- og lagmannsretten for at DNM «utøver virksomhet som vesentlig strider mot loven eller god skikk». Dette begrunnes med at medlemmene sprer raselære, hatretorikk og antisemittisme, samtidig som de ikke har tatt avstand fra vold utøvd i organisasjonens navn. Tommi Kotonen er imidlertid usikker på hvor grundig det finske politiet har analysert hva som ville skje etter at forbudet trådte i kraft. Han mener situasjonene har utviklet seg til en «katt og mus»-lek mellom politi og nynazister, og viser til 

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.