Lasteskip fra Odesa trosser manglende russisk sikkerhetsgaranti

Skipet Joseph Schulte. Foto: Utdelingsbilde gitt ut av Ukrainas visestatsminister Oleksandr Kubrakov via Facebook 16 august 2023.

DET FØRSTE LASTESKIPET som frakter korn fra Ukraina etter at Russland trakk seg fra avtalen om å gi matvaretransporter trygt leide, er på vei gjennom Svartehavet fra Odesa til Tyrkia. «Joseph Schulte» seiler i en midlertidig korridor der Ukraina har forpliktet seg til å erstatte eventuelle skader. I skrivende stund er skipet, som frakter 30 000 tonn last, utenfor rumensk kyst etter å ha passert Donau-deltaet. Det skjer etter at Russland igjen har angrepet kornlagere ved havner på ukrainsk side av elven. «Vi har tatt et viktig skritt mot å gjenopprette fri ferdsel gjennom Svartehavet», melder Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj

Det internasjonale skipsfartskammeret sier imidlertid at «Joseph Schulte» trolig kan seile trygt fordi det fører Hong Kong-flagg og Kina har nære bånd til Russland, og at det er lite trolig at flere skip følger i kjølvannet. Avskjærer russerne skip i internasjonalt farvann i Svartehavet har det potensial til å føre til direkte krigshandlinger med Nato-land, sier tidligere admiral i USAs sjøforsvar. The Guardian/AFP/Politico

MER ENN 60 MENNESKER er fryktet omkommet etter at en båt er funnet drivende utenfor Kapp Verde i Vest-Afrika. 38, deriblant fire barn, er reddet fra båten, som er antatt å ha lagt ut fra Senegal med Kanariøyene som mål.

I Frankrike er det tatt ut tiltale for uaktsomt drap mot fire personer etter at seks personer druknet i et f...

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.