Lasteskip fra Odesa trosser manglende russisk sikkerhetsgaranti

Skipet Joseph Schulte. Foto: Utdelingsbilde gitt ut av Ukrainas visestatsminister Oleksandr Kubrakov via Facebook 16 august 2023.

DET FØRSTE LASTESKIPET som frakter korn fra Ukraina etter at Russland trakk seg fra avtalen om å gi matvaretransporter trygt leide, er på vei gjennom Svartehavet fra Odesa til Tyrkia. «Joseph Schulte» seiler i en midlertidig korridor der Ukraina har forpliktet seg til å erstatte eventuelle skader. I skrivende stund er skipet, som frakter 30 000 tonn last, utenfor rumensk kyst etter å ha passert Donau-deltaet. Det skjer etter at Russland igjen har angrepet kornlagere ved havner på ukrainsk side av elven. «Vi har tatt et viktig skritt mot å gjenopprette fri ferdsel gjennom Svartehavet», melder Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj

Det internasjonale skipsfartskammeret sier imidlertid at «Joseph Schulte» trolig kan seile trygt fordi det fører Hong Kong-flagg og Kina har nære bånd til Russland, og at det er lite trolig at flere skip følger i kjølvannet. Avskjærer russerne skip i internasjonalt farvann i Svartehavet har det potensial til å føre til direkte krigshandlinger med Nato-land, sier tidligere admiral i USAs sjøforsvar. The Guardian/AFP/Politico

MER ENN 60 MENNESKER er fryktet omkommet etter at en båt er funnet drivende utenfor Kapp Verde i Vest-Afrika. 38, deriblant fire barn, er reddet fra båten, som er antatt å ha lagt ut fra Senegal med Kanariøyene som mål.

I Frankrike er det tatt ut tiltale for uaktsomt drap mot fire personer etter at seks personer druknet i et f...

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.