Langt flere koronasyke på intensiven i Norge enn beregnet

Folkehelseinstituttet (FHI) vil fremover presentere ukentlige prognoser for hvordan epidemien kan utvikle seg i det norske samfunnet. Den første kom 24. mars, og er basert på en matematisk simulering som mates med det man vet om koronaviruset til nå, og generell epidemiologisk kunnskap. Prognosene, eller de «kvalifiserte spådommene» folkelig sagt, tar for seg både antall smittede, antall innlagt på sykehus, og antall som trenger intensiv-behandling. Det er laget tre ulike prognoser, som hver gjenspeiler tre ulike strategier for å takle pandemien: «Brems», «undertrykk» og til slutt «slipp», der sistnevnte omtales som uaktuell fordi den innebærer at ingen grep tas for å hindre spredning (les mer lengre ned).

Virkeligheten: 60 - 74 prosent flere på intensiven

De første anslagene i prognosen er satt til lørdag 28. mars. Tall fra sykehusene viser at Folkehelseinstituttet har feilberegnet hvor mange syke som trenger intensiv behandling. Antall intensivpasienter er 60 prosent høyere enn FHI forutså forrige uke for «brems»-strategien, og 76 prosent høyere enn prognosen for «undertrykk»-strategien, og ligger høyere enn det høyeste anslaget i usikkerhets-marginene for begge strategiene. Hvis utviklingen for antall intensiv-innlagte koronapasienter fortsetter på linje med de to siste dagene, vil realiteten stemme bedre overens med fagekspertenes prognose for «slipp» - altså ingen tiltak:
Helseforetakene leverte en oppda...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.