Nær åtte millioner oppdrettslaks har dødd av «dødsalgen» som har herjet i Nordland og Troms, landets to største oppdrettsfylker, de to siste ukene. Det tilsvarer godt over 13 000 tonn mat.
I Nordland har oppdrettere flyttet 2,5 millioner fisk for å unngå smitte. Det måles fortsatt høye forekomster av alger ifølge Fiskeridirektoratet.
Algen har også fått konsekvenser for folk: I tillegg til store økonomiske tap for selskapene har flere arbeidere ved fiskeslakterier i landsdelen blitt permittert. Noen steder er slakteriet hjørnesteinsbedriften i bygda. Tillitsvalgte frykter det blir langvarig.Hvordan kunne dette skje?
Her er 3 vanlige spørsmål om laksedøden:
Hvorfor dør oppdrettslaksen av algene?
Vi deler det i to: Giften og muligheten til å unngå smitten.
Oppdrettslaksen som dør i Nord-Norge nå, blir kvalt av en alge som heter Chrysochromulina leadbeateri (bare så det er klart: Alger i form av plankton er «havets gress», og grunnlaget for nesten alt liv i havet. Rundt 75 av omtrent 4000 arter er giftige). Det er en mikroskopisk dødbringer: 0,01 mm stor, så liten at den må identifiseres ved hjelp av elektronmikroskop.
Studier tyder på at algen, som er vanlig langs kysten i mindre konsentrasjoner, skiller ut et stoff som i hindrer fisken i å få tilstrekkelig med oksygen om det kommer i kontakt med gjellene. Til slutt dør fisken.
Det var det med giften. Så til den neste medvirkene årsaken: Merdene.
Ved moderate konsentrasjoner, før det blir dødelig, kan algene føre til at fisken endrer a...