Laksekrisen: Ja, dødsalgen vil slå til igjen. Nei, det er ikke oppdretternes feil

Død fisk som må kasseres i de algerammede områdene i Nordland og Troms.

Nær åtte millioner oppdrettslaks har dødd av «dødsalgen» som har herjet i Nordland og Troms, landets to største oppdrettsfylker, de to siste ukene. Det tilsvarer godt over 13 000 tonn mat. 

I Nordland har oppdrettere flyttet 2,5 millioner fisk for å unngå smitte. Det måles fortsatt høye forekomster av alger ifølge Fiskeridirektoratet.

Algen har også fått konsekvenser for folk: I tillegg til store økonomiske tap for selskapene har flere arbeidere ved fiskeslakterier i landsdelen blitt permittert. Noen steder er slakteriet hjørnesteinsbedriften i bygda. Tillitsvalgte frykter det blir langvarig.

Hvordan kunne dette skje?

Her er 3 vanlige spørsmål om laksedøden:

Hvorfor dør oppdrettslaksen av algene?

Vi deler det i to: Giften og muligheten til å unngå smitten.

Oppdrettslaksen som dør i Nord-Norge nå, blir kvalt av en alge som heter Chrysochromulina leadbeateri (bare så det er klart: Alger i form av plankton er «havets gress», og grunnlaget for nesten alt liv i havet. Rundt 75 av omtrent 4000 arter er giftige). Det er en mikroskopisk dødbringer: 0,01 mm stor, så liten at den må identifiseres ved hjelp av elektronmikroskop.

Studier tyder på at algen, som er vanlig langs kysten i mindre konsentrasjoner, skiller ut et stoff som i hindrer fisken i å få tilstrekkelig med oksygen om det kommer i kontakt med gjellene. Til slutt dør fisken.

Det var det med giften. Så til den neste medvirkene årsaken: Merdene.

Ved moderate konsentrasjoner, før det blir dødelig, kan algene føre til at fisken endrer a...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.