– Hevder meg blant guttene når vi er så slitne at det bare er hodet som bestemmer om man klarer det

  Er kvinnelige soldater en fare for Forsvarets stridsevne, eller er de akkurat like flinke som menn til absolutt alt? Kanskje burde ikke frontene være fullt så steile?

Mens debatten har rast om hvorvidt kvinners fysikk svekker stridsevnen til de norske militære styrkene, har vi hørt lite fra de kvinnelige kampsoldatene selv. Nå har Filter Nyheter snakket med fire av dem - og svarene deres er kanskje ikke helt som forventet?

— Vi var bedre

Josefine Harila Larsson (20) er en av totalt to kvinnelige geværmenn i Stormeskadron 4 i Panserbataljonen. Dette er fotsoldater som sitter bak i en stormpanservogn, et tank-lignende kjøretøy med kanon for å ødelegge andre tilsvarende panservogner, samt mitraljøse for å drepe fiendens fotsoldater. Fotlaget kan få i oppgave å gå ut for å ta fienden fra flankene, eller for å gå i nærkamp med infanteri rett ved vogna. Fotsoldatene trenger en blanding av utholdenhet og eksplosivitet. Larsson er ikke enig med oberstløytnant Harald Høiback, som gikk ut og sa at «det er ganske innlysende at kampevnen synker om man rekrutterer kvinner inn i stridende avdelinger, på bekostning av veltrente menn». Hun føler ikke at hun er kvotert inn. — Vi jentene som kom «på fot» (ble geværsoldater, red. anm.) var bedre fysisk enn de andre. Så det er jo bare fair, på en måte. Det er gutter i staben og på vogn og slikt. Det har ikke gått etter kjønn, sier Larsson til Filter Nyheter. Likevel si...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.