Kulturministeren struper støtten til Islamsk Råd (og andre saker du bør få med deg i dag)

208 dager etter valget er nederlandske politikere ferdig med regjeringsforhandlingene. Frankrike gjør det klart at landet ikke vil støtte en katalansk frigjøringserklæring (selv om katalanerne har bred støtte rett over grensa). Og Nobel-prisen i økonomi (ja, vi vet at den egentlig ikke heter det) går til Richard H. Thaler, professor i adferdsøkonomi.

Ellers:

UBER OG UT – FOR NÅ: Uber i Oslo legger ned UberPop, app-tjenesten som kopler bilsjåfører til passasjerer og har vært anklaget for å være i strid med persontransportloven og ordningen med drosjeløyve. Eller «setter den på pause inntil videre», som selskapets norgessjef Carl Edvard Endresen sier til NTB: Føyer Norge seg for ESAs krav om å fjerne taket på antall løyver vil tjenesten gjenoppstå. 

Uber bestrider millionboten de fikk i september for å bryte loven, men har hatt merkbart færre sjåfører etter at politiet i fjor begynte å inndra førerkortene til de som ble tatt for å kjøre Uber-turer. (De dyrere alternativene UberBlack og UberXXL har løyve for limousin-kjøring og kan dermed drive videre).

Også London er blitt UberPop-løs etter at britiske myndigheter har valgt å ikke fornye drivertillatelsen der.

STRUPER PENGESTRØMMEN TIL IR: Samarbeidsorganisasjonen for norske moskeer og muslimske organsasjoner mister statstøtten på 1,3 millioner kroner i året. Regjeringen har ikke lenger tillit til Islamsk Råd og tviler på at de er i stand til «å ivareta sine oppgaver som en brobyggerorganisasjon, bidra til samarbeid og styrking av dialog», som kulturminister Linda Helleland (H) sier til NRK.

Islamsk Råd har det siste året vært gjennom en underslagsskandale, opplevd at hele styret trakk seg etter et mislykket forsøk på å si opp generalsekretæren og provosert mange ved å ansatte en kvinne med nikab. Tidligere i høst har Islamsk Råd mistet sin lukrative halal-sertifiseringsforretning med landbruket, og fem store moskeer som meldte seg ut i september.

Abid Raja (V) er blant dem som nå mener generalsekretær Mehteb Afsar bør gå av. Afsar har ikke selv kommentert dagens sak.

ANTI-SIAN-DEMO BLE SLÅSSKAMP: En motdemonstrant begynte å slåss med politiet og tre ble arrestert da Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN) holdt en markering med taler på torget i Gjøvik lørdag, og rundt 700 møtte opp for å markere avstand. To av de arresterte var mindreårige og ble raskt sluppet; den tredje ble avhørt. Men minst ti personer var med på hindre politiets arbeid og blir etterforsket for vold, sier politiet, som ikke utelukker flere at de vil pågripe flere.

«Det som trolig var lokale kriminelle pisket opp stemningen og flere hektet seg på. De gikk direkte til fysisk angrep på politiet, men det store flertallet av motdemonstranter hadde en svært god oppførsel, sier politistasjonssjefen i Gjøvik, Bjørn Slåtsveen, til NRK Hedmark og Oppland.

Oppland Arbeiderblad var midt i hendelsene med videokamera.

DREAM ON: Trump-administrasjonen har sendt Kongressen en liste over krav presidenten har i innvandringspolitikken, som han vil ha gjennnomført for å gå med på en avtale om å gi lovlig opphold til unge, papirløse innvandrere (såkalte «dreamers»).

Lista inkluderer finansiering av grensemuren mot Mexico, kutt i statsstøtten til de selverklærte «tilfluktsbyene» som minimerer håndheving av innvandringslover, og tiltak mot strømmen av mindreårige innvandrere fra Latin-Amerika. «Et forslag som totalt unngår ethvert forsøk på kompromisser», er dommen til Charles E. Schumer og Nancy Pelosi, Demokratenes ledere i henholdvis Senatet og Representantenes hus.

«Denne lista går langt forbi det akseptable», sier de i en felles uttalelse.