Kristine Næss leverte sønnen på 11 år til faren – og gikk inn for å bli arrestert

Kristine Næss (55).

— Jeg kjøpte et flaxlodd her for et par dager siden, og tenkte «nå kunne jeg virkelig hatt bruk for 100 000», sier Kristine Næss (55), forfatter og aktivist i Extinction Rebellion Norge (XR).

Pengene ville gått med til å betale arrestbøter. To av aksjonene Næss har vært med på, var ulovlige. Med en sønn på 11 år valgte hun seg ut de som falt på ukene der sønnen var hos faren.

— Jeg kan ikke gå i fengsel når jeg egentlig skal være hjemme og lage middag til sønnen min, sier Næss.

I juni ble hun og Siw Weiseth arrestert for å sperre inngangen til Klima- og miljødepartementet. Det ble åtte timer på glattcella og 13 000 kroner i bot. [caption id="attachment_7533" align="alignnone" width="1100"] Siw Weiseth (37) er forberedt på å bli godt kjent med anlegget på Oslo politistasjon.[/caption]

Sint på «blabla grønn vekst blabla grønt skifte»

— Jeg har kjent på et veldig sinne egentlig, ganske lenge. Over at vi ødelegger jorda med måten vi lever på. I det sinnet ligger det en sorg, også over at jeg er en del av det. Det er godt å få kanalisert sinnet i noe konstruktivt i XR, sier Weiseth.

Sinnet retter seg blant annet mot myndighetene, som ikke handler tilstrekkelig for å løse klima- og naturkrisa. Næss oppsummerer den norske klimadebatten som «blabla grønn vekst blabla grønt skifte». Hun ble forbannet over at statsminister Erna Solberg (H) på forsommeren proklamerte fra flysetet at hun ikke kjenner på noen flyskam, og at folk må få fly i «vårt langstrakte land», uten å legge til så mye som en setning om at flyreisene må ned.

— Hun viser ingen tegn til å forstå at hun bør være v...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.