Krisestab i Danmark og Sverige etter mystiske gasslekkasjer i havet

MYSTISKE GASSLEKKASJER: Danmark hever beredskapen, skjerper overvåkingen av energiinfrastrukturen, sender en fregatt til Bornholm og har satt nasjonal krisestab sammen med svenskene etter at det mandag ble oppdaget tre separate lekkasjer fra gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i nærheten av øya i Østersjøen. Statsminister Mette Fredriksen sier «det er vanskelig å se for seg at det er tilfeldig» og at «vi kan ikke utelukke sabotasje», ifølge Politiken. Tyske myndigheter frykter det kan ligge et angrep bak. På bildet over ser du den ene lekkasjen, fotografert av et dansk jagerfly.

Heller ikke Kreml vil utelukke sabotasje, sier pressetalsmann Dmitriji Peskov ifølge Reuters – men flere spekulerer i om det nettopp er russerne som står bak, for å advare Vesten om hvordan de kan gjøre vinteren enda surere og strømregningene enda høyere ved å ramme gassrørledninger som faktisk er i bruk (Nord Stream 1 er for tida stengt, 2-eren ble aldri åpnet som planlagt i år, på grunn av Ukraina-krigen). Kanskje er det ikke tilfeldig at det i dag åpnes en ny gassrørledning i Østersjøen, som knytter Polen på norsk gass.

De tre lekkasjene er oppdaget i henholdsvis dansk og svensk økonomisk sone, i det som likevel er definert som internasjonalt farvann, på gassrørledningene mellom Russland og Tyskland. Gassen som siver ut er giftig for dyr og mennesker, bidrar til klimaendringene og kan utgjøre en fare for skipstrafikk i området. Det er derfor opprettet en sikkerhetssone rundt hvert fall en av lekkasjene.

Olje- og energiminister Terje Aasland sier til E24 på generelt grunnlag at «sikkerheten på norsk sokkel er høy og (…) selskapene har stor oppmerksomhet om sikker drift».


KAN VÆRE PÅGREPET: Ifølge Aftenposten ble terrorsiktede Arfan Bhatti i går kveld innbragt av pakistansk sikkerhetspoliti og var i formiddag fortsatt i arrest. Norsk politi hadde i 13-tida fortsatt ikke fått bekreftet opplysningene, og det er uklart om den mulige pågripelsen innebærer et ønske fra pakistansk side om å utlevere Bhatti til Norge basert på etterlysningen av ham sist fredag. Den 45 år gamle islamisten er regnet som en hovedmann i etterforskningen av skytingen i Oslo 25. juni og skal ha tilknytning til alle de tre andre siktede i saken.


  • I Filter Nyheters septembernummer kan du blant annet lese disse sakene (bestill abonnement her):
  • Regjeringen brukte et halvt år på å gi Ukraina gass-støtte
  • Slik ble Sverigedemokratene Sveriges nest største parti
  • Ytre høyre-partiet Alliansen brøt revisjonsplikten – nå kan de miste partistøtten
  • Politidistrikter har punget ut for kurs, t-skjorter og medlemsblader til omstridt narkotikapolitiforening
  • Vekker oppsikt i nabolandet: Norge med milliardinntekter på svenske strømpriser
  • Dette er de sju etterforskningene som pågår om Donald Trump
  • BESTILL ET ABONNEMENT NÅ FOR Å FÅ SEPTEMBERNUMMERET I POSTEN – KLIKK HER

DET BRITISKE EKSPERIMENTET: Britiske banker har det travelt med å fjerne fastrentelån fra produktporteføljene sine, og «når utløper fastrenteavtalen din» er blitt den nye isbryteren ved britiske vannkjølere, etter det voldsomme kursfallet til britiske pund mot amerikanske dollar og den tilsvarende kollapsen i prisene på britiske statsobligasjoner. Raset ble utløst av den nye finansministeren Kwasi Kwartengs kunngjøring av skattelettelser før helga, og har spredd betydelig angst for at det skal bli nødvendig med kraftige hevelser i sentralbankens styringsrente. Kwarteng har i dag innkalt finanstopper til krisemøte for å diskutere hva som kan gjøres for å gjenvinne tilliten i markedene.  

Den tyske finansministeren Christian Lindner kaller det bramfritt «et gedigent eksperiment» å legge til rette for økt pengebruk samtidig som sentralbanken trår på bremsen, og foreslår megetsigende at omverdenen «avventer resultatene» før man trekker noen konklusjoner. For ordens skyld er ikke pundet den eneste valutaen som taper seg mot en stadig sterkere amerikanske dollar om dagen. I praksis gjelder det nesten alle, idet «greenbacken» inntil videre framstår som den tryggeste havna på et opprørt hav. Dessverre er det ingenting som tyder på at den amerikanske sentralbanken, med blikket stivt festet på den lave amerikanske arbeidsledigheten, vil komme oss til unnsetning med det første.


FLYKTER FRA MOBILISERING: Titusener av russere strømmer over grensen til nabolandene Georgia og Kasakhstan, som ikke krever visum. I førstnevnte land har antallet som ankommer daglig nesten doblet seg, fra 5-6 000 til over 10 000, siden Vladimir Putin for seks dager siden varslet mobilisering av soldater til krigen i Ukraina. Ifølge lokale myndigheter skal det stå 5500 biler i kø, og situasjonen omtales som anspent, ifølge AFP. Voice of America-journalist Ani Chkhikvadze beskriver på Twitter hvordan den enorme tilstrømningen av russere preger alt fra trafikk til hotellrombelegg, og minner om at landet allerede er fullt av ukrainske og belarusiske flyktninger. 



POLITI FRIKJENT FOR UNDERBUKSE-RANSAKING: Spesialenheten for politisaker har bestemt seg for å ikke anke frikjennelsen av to polititjenestemenn for grov uaktsomhet i tjenesten, da de ransaket og lyste med lommelykt i underbuksa til en 15 år gammel narkomistenkt i påsyn av andre barn. Follo og Nordre Østfold tingretts kjennelse er dermed rettskraftig, melder Rett24. Tingretten kom i september til at ransakingen ikke var grovt uaktsom fordi det var skjellig grunn til mistanke om at 15-åringen drev distribusjon og ikke bare bruk av narkotika, og fordi han var blitt ført bak et skur før ransakingen. De to politifolkene ble idømt 4000 kroner hver i bot for grov tjenestefeil, idet de unnlot å sørge for dokumentasjon (notoritet) i etterkant av ransakelsen.


Ha en fortsatt god tirsdag! Hilsen Filter-redaksjonen


Prøve vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.