Kraftige reaksjoner etter «Debatten»: Nå snur Rødt-ledelsen om våpen

RØDT-LEDELSEN HAR SNUDD: De kraftige reaksjonene da Rødts sentralstyremedlem Joakim Møllersen gjestet Debatten hos NRK i går kveld bidro trolig til å presse flere av partiets profiler til å klargjøre at de nå står på motsatt side av ham i våpendebatten om Ukraina. Stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson erklærte i morges (med podkast og det hele) at han nå mener at Norge skal sende våpen til Ukraina. Det samme gjorde første nestleder og stortingsrepresentant Marie Sneve Martinussen, andre nestleder Silje Josten Kjosbakken og partisekretær Benedikte Pryneid Hansen via NRK like etter. – Krigens utvikling har vist helt tydelig at ukrainerne er avhengig av støtte til våpen for å kunne forsvare seg, sier Martinussen i dag. Rød Ungdoms leder Alberte Tennøe Bekkhus gikk ut i Klassekampen med samme syn, og dermed er det trolig ikke noen tilhengere av gjeldende Rødt-linje om Ukraina igjen i partiledelsen. Bjørnar Moxnes forsøker riktignok å trå vannet med å vise til partidemokratiet og tar ikke stilling utad. I Rødts stortingsgruppe er det nå flertall (Seher Aydar, Tobias Drevland Lund og Hege Bae Nyholt i tillegg til nevnte Martinussen og Kristjansson), for våpenstøtte, ifølge VG

Møllersen, som altså fronter den krympende fløyen i partiet som vil nekte ukrainerne norsk våpenhjelp i motstandskampen, hevdet på Debatten blant annet at NATO motarbeider fredsforhandlinger og har som agenda å holde krigen gående. Opptredenen skapte storm både internt i Rødt og hos de andre partiene på venstresida.


  • Tegn et årsabonnent på Filter Nyheter nå, så får du januar-nummeret av Filter Nyheters papirmagasin og de neste elleve utgavene i postkassa (PLUSS alt vårt digitale bonusinnhold). Les mer her!

TENK AT DET KAN NYTTE: Strømforbrukere i Europa har respondert på høye energipriser med solide kutt i forbruket, viser data som er samlet inn fra hundretusener av smartmålere. Datoen da 90 prosent av husholdningene hadde skrudd på varmen, flyttet seg fra 5., 7. og 12. november i årene før energikrisen, til 28. november i 2021, og inneværende vinter er europeiske termostater i snitt skrudd ned i snitt hel grad. I Norge har 47 prosent av de målte husholdningene redusert innetemperaturen (til i snitt 20,8 grader celcius), mens i Storbritannia har nesten 80 prosent gjort det samme (til en snitt-temperatur på under 19 grader), skriver Reuters

Sammen med myndighetenes arbeid med å erstatte russisk gass med norsk, haste-oppbyggingen av mottaksterminaler for flytende fossilgass og en god porsjon flaks – store deler av kontinentet har hatt en rekordvarm vinter, hvilket selvsagt også er illevarslende i et klimaperspektiv – gjør det at energisituasjonen ser vesentlig lysere ut enn i høst. «Vi er veldig, veldig, veldig optimistiske med tanke på å unngå gassmangel i vinter»sier en talsmann for tyske energi-reguleringsmyndigheter nå. Politico skriver det rett ut: Europa er i ferd med å vinne energikrigen mot Russland, og Putins utpressingsstrategi ser ut til å gå mest ut over ham selv. 

Skal du på død og liv ha et skår i gleden, er det at det kommer flere vintre etter denne, og at det kan bli vanskelig å hamstre gass i like stor grad dersom kinesisk økonomi tar seg opp igjen.


NOK EN UKRAINSK TRAGEDIE: Ukrainas innenriksminister Denys Monastyrskyj, viseinnenriksminister Jevhenij Jenin og et barn er blant de 14 omkomne etter helikopterstyrten i Brovary utenfor Kyiv i Ukraina i dag tidlig (antallet er nedjustert fra 18, som ble kommunisert av ukrainske myndigheter tidligere i dag). Ni av de omkomne var passasjerer eller besetning i helikopteret. Siden helikopteret traff et barnehjem skal flere av de 25 skadde være barn. Det er ikke klart hva ulykken skyldtes, men den skal ha skjedd i tåkete vær. Det har ikke vært kamphandlinger i området i det siste. 


NOBELPRISVINNER FRIKJENT: «Sannheten og rettferdigheten har vunnet», sier Maria Ressa, nobelprisvinneren fra 2021 som driver den uavhengige og maktkritiske nettavisa Rappler på Filippinene. Hun og nyhetsorganisasjonen er i filippinsk rett frikjent for anklagene om skattesnyteri, som er knyttet til innhenting av kapital i utlandet og har hengt over dem i fire år. Påstandene om urent spill kom etter kritisk journalistikk mot daværende president Rodrigo Duterte, og omtales av det filippinske journalistforbundet som politisk motivert. Fortsatt gjenstår andre juridiske utfordringer for Rappler, skriver BBC News.


HADDE MED DIGITALT MATERIALE: Wagner-avhopperen Andrej Medvedev hadde med seg flere minnepinner med digitalt innhold da han kom til Norge via den russiske grensa i Finnmark i forrige uke. Det bekrefter Medvedevs norske advokat Brynjulf Risnes overfor VG. Medvedev har tidligere fortalt medier at han sitter på videoer som viser Wagner-soldaters henrettelser av desertører i Ukraina-krigen. Innholdet på minnepinnene er nå til analyse og vil inngå i behandlingen av avhopperens norske asylsøknad.

  • Foto: Rødt/Fra NRKs «Debatten»

Bli abonnent – få Josimar og Natt&Dag uten kostnad i ett år

Tegn et årsabonnement på Filter nå og vi gir deg kultur- og utelivsavisa NATT&DAG og fotballtidsskriftet JOSIMAR uten kostnad i ett år. Les mer her eller klikk her for å bli årsabonnent!

Allerede abonnent hos Filter? Da skal du ha fått en epost om Natt&Dag og Josimar. Send mail til [email protected] hvis du ikke har mottatt denne!