Kraftig øking i drapssaker med unge gjerningsmenn i Sverige

Illustrasjonsbilde svensk politi. Foto: Frankie Fouganthin (CC BY-SA 4.0)

TALL FRA DEN SVENSKE påtalemyndigheten viser en kraftig økning av tiltaler i drap- og drapsforsøkssaker der gjerningspersonen er mellom 15 og 17 år. I år dreier det seg om 84 saker, mot 10 i 2013, og saker der gjerningspersonen er enda yngre, øker også. Politiets etterretningssjef i Midt-Sverige, Jale Poljarevius, sier kriminelle nettverk utnytter unge til bestillingsdrap fordi de ikke risikerer lange fengselsstraffer. Han sier det «aldri har vært så farlig i Sverige siden 1945». Justisminister Gunnar Strömmer varslet i går at regjeringen hasteinnkaller til et møte i rådet mot organisert kriminalitet, som ble opprettet i fjor og diskutere lover som kan gi myndighetene flere verktøy i arbeidet.

En kraftig eksplosjon ved en villa i Nyköping i går etterforskes som mulig drapsforsøk med koplinger til gjengkriminaliteten. I natt var det dessuten skuddløsning mot en leilighet i Handen sør i Stockholm,  og i Göteborg etterforskes en mulig drapssak etter at en ung mann er funnet død etter mistenkt mishandling. SVT/Aftonbladet/NRK/VG

EU-KOMMISJONENS president Ursula von der Leyen lover raskere retur av personer som flykter til Europa uten tillatelse fra myndighetene («irregulære migranter») og økt innsats mot menneskesmugling. von der Leyen besøkte søndag den italienske øya Lampedusa, der 7000 ankom på en og ...

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.