Kosovo og Serbia: Politisk spill med Ukraina som bakteppe

Forrige søndag barrikaderte Kosovo-serbere veien til to grenseoverganger i nærheten av Mitrovica i det nordlige Kosovo. Dette er den foreløpig siste av mange konfrontasjoner mellom Beograd og Pristina. Både Russland og NATO er indirekte involvert.

Barrikadene var en protest mot et vedtak regjeringen i Kosovo fattet i juni, om at alle som krysser grensen fra Serbia til Kosovo fra første august må ha bilskilt og midlertidige identitetskort utstedt av myndighetene i Kosovo.

Vedtaket er begrunnet med «resiprositet», eller gjensidighet, og er et svar på at Serbia i 11 år har nektet å akseptere identitetskort og nummerskilt fra Kosovo.

Samtidig ble det rapportert om skyting og flyalarm i den nordlige delen av Mitrovica, som har vært kontrollert av Serbia i over 20 år og i praksis fungerer som en del av dette. Kosovoalbanske biler skal også ha blitt stoppet, og passasjerer mishandlet.

Både Serbia, NATO og Russland har involvert seg i konflikten. Før helgen lovet Serbias president Aleksandar Vucic å forsvare landsmenn i Kosovo. Ifølge Vucic var vedtaket en forberedelse til en snarlig «invasjon» av det hovedsakelig serbiske Nord-Kosovo, der samtlige serbere skulle fordrives i en «storm». Ordet «storm» henspiller på den kroatiske offensiven i 1995, der flere hundre tusen serbere ble fordrevet fra det som hadde vært en serbisk utbryterrepublikk i Kroatia.

Søndag kveld erklærte NATOs fredsbevarende styrker i Kosovo (KFOR) at de var klare til å forsvare Kosovos territoriale integritet mot Serbia. Russland har på sin side beskyldt NATO og EU for «provokasjoner» og destabilisering, og lovet å støtte Serbia og serbere i Kosovo.

Til sammen har dette skapt frykt for en ny, varm front i den pågående konflikten.

Barrik...

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.