Korrupsjon i EU-parlamentet: Kan ha latt seg kjøpe av Qatar

EURANET Citizens Corner

KORRUPSJONSSKANDALE I EU-PARLAMENTET: Belgisk politi har i helgen beslaglagt 600 000 euro i kontanter og anholdt to medlemmer av EU-parlamentet som del av en internasjonal etterforskning i Qatars forsøk på å kjøpe seg innflytelse. Greske Eva Kaili, en av parlamentets 14 visepresidenter, ble forrige uke pågrepet og suspendert i forbindelse med saken. Fire ikke navngitte personer er siktet for deltakelse i en kriminell organisasjon, hvitvasking og korrupsjon etter at det i helgen ble gjennomført razzia hjemme hos to parlamentsmedlemmers bopel samt et tidligere parlamentsmedlems familiehjem i Italia, sier politiet. Påtalemyndigheten mener «tredjeparter i politiske og/eller strategiske posisjoner i Det europeiske parlamentet» har mottatt store pengesummer eller substansielle gaver for å påvirke beslutningsprosessen, ifølge Financial Times. Saken er «svært bekymringsverdig», sier EUs toppdiplomat Josep Borrell. Myndighetene i Qatar nekter å ha gjort noe galt.


POLITIET FULGTE IKKE LOVEN: Over 4000 nordmenn er sendt i fengsel for å sone for ubetalte bøter, uten at påtalemyndigheten, slik loven krever, har vært involvert i avgjørelsen. Det kom fram i forrige uke i av rapporter statsadvokatembetene har sendt Riksadvokaten. Nå mener professor Morten Holmboe ved Politihøgskolen at justisministeren kommer på banen: «Det å berøve et menneske friheten er det mest inngripende staten gjør. Det er bare tillatt når det gjøres på en måte som er foreskrevet i lov (…) Når dette gjøres av personell som ikke har myndighet til det, og kanskje uten å vurdere lovens vilkår, er det alvorlig», sier han til VG.
 


  • UNN DEG ET ABONNEMENT PÅ FILTER: Dette nyhetsbrevet er gratis, men med et abonnement kan du få alle våre eksklusive spalter rett i innboksen, samt flott papirmagasin i postkassa en gang i måneden. Fra kroner 70, med gratis prøveperiode og ingen bindingstid. Klikk her for å tegne deg!
  • ALLEREDE ABONNEMENT? Hva med å kjøpe til venner og familie i julegave? Det er enklere enn noensinne – følg bare denne linken!

HENRETTER AKTIVISTER: Iran har gjennomført den andre henrettelsen knyttet til den regimekritiske protestbevegelsen som skyller over landet. Etter henrettelsen av aktivisten Mohsen Shekari (23) i forrige uke har prestestyrets bødler i byen Mashhad mandag morgen hengt Majidreza Rahnavard (23). Han var dømt for «forbrytelser mot Gud» etter angivelig å ha knivstukket to medlemmer av en paramilitær gruppe som har vært satt inn mot demonstrasjoner. Det melder BBC News. Menneskerettighetsgrupper har advart mot at flere demonstranter er dømt til døden etter humbugpregede rettssaker. «Rahnavard ble døt til døden basert på tilståelser som ble presset ut av ham, i en grovt urettferdig rettergangsprosess», tweeter lederen for den norskbaserte Iran Human Rights.


HANDLET MED BELARUSSISKE FENGSELSKOLONIER: Møblene i hjemmet ditt kan være laget av straffanger i Belarus, som har laget dem helt uten å få lønn for arbeidet og i fare for å bli utsatt for tortur. Den svenske møbelgiganten Ikea kuttet alle sine forbindelser til diktaturstaten i Øst-Europa i sommer, men har tidligere hatt underleverandører som har utnyttet tvungen arbeidskraft i straffekolonier, mener den franske graveredaksjonen Disclose å kunne dokumentere. Ikea-ledelsen sier til NRK at det tar anklagene alvorlig og starter en gransking for å finne ut om det har skjedd noe galt. Solibel, en norsk støtteorganisasjon for demokrati i Belarus, sier at også kjeden Jysk solgte senger fremstilt i Belarus så sent som i fjor høst, ifølge NRK.


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.