Korona-tiltak kan trappes ned over kort tid

GRADVIS NEDTRAPPING: «De fleste tiltakene mot epidemien kan nå trappes gradvis ned over kort tid uten at det i et lengre perspektiv gir betydelig økt sykdomsbyrde», skriver FHI i sin ferske risikoanalyse. Selv om vinterbølgen kan smitte tre–fire millioner nordmenn, ramser FHI opp flere forhold som gjør at de mener det er grunn til å endre håndteringen av pandemien:

  • Tiltakene vi har nå «koster mye, innskrenker friheten og er på noen måter og for noen grupper sannsynligvis verre enn epidemien ville vært». 
  • Bremsing av epidemien forskyver problemet i tid, men i lengden vil det være vanskelig å unngå å bli smittet. 
  • Risikoen for alvorlig sykdom og død er mindre. Spesielt for vaksinerte, men også fordi omikron gir mindre alvorlig sykdom. 
  • I tillegg er vaksinasjonsprogrammet nesten fullført, og vaksine tilgjengelig for alle voksne. 
  • Mange har fått en fersk oppfriskningsdose som gir god beskyttelse mot alvorlig sykdom. For dem er det bedre å bli smittet nå enn senere, skriver FHI.

DANMARK ÅPNES OM FEM DAGER: Danmarks helseminister Magnus Heunicke bekreftet i morges at det går mot full gjenåpning for danskene allerede på tirsdag. Regjeringen går også inn for å oppheve kategoriseringen av covid-19 som en «samfunnskritisk sykdom» fra 1. februar, noe som blant annet innebærer at det på kort sikt ikke kan gjeninnføres nye nasjonale regler for koronaepidemien. Statsminister Mette Frederiksen ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.