Nye opplysninger: Norge har færre enn 1400 sykehusplasser for korona-syke

Svein Lie, Helsedirektoratet.
  • OPPDATERT: Artikkelen er oppdatert med Folkehelseinsituttet beregninger 9. mars, blant annet om hvordan sykehusene vil belastes, som er utviklet spesifikt for koronaviruset.
Utviklingen så langt er tydelig: Spredningen av det nye koronaviruset i Norge følger et epidemisk mønster, ifølge Helsedirektoratet. Myndighetene har bedt helse- og omsorgstjenesten om å planlegge for en situasjon hvor 25 prosent av befolkningen blir smittet. Det er i tråd med verste-falls-beregningene i helsemyndighetenes pandemiplan. Så langt som mulig vil helsevesenet ta seg av syke og smittede i deres eget hjem. Personer som blir alvorlig og kritisk syke trenger behandling på sykehus. Hvis utbruddet blir så stort, er helsemyndighetene klare på at vi vil stå overfor «betydelige utfordringer».

Kan behandle maks 1400 alvorlig syke samtidig

Til vanlig har norsk helsevesen totalt rundt 450 såkalte intensiv-sengeplasser, som er til for alvorlig syke pasienter. Dette er ikke senger som står ledige. De er i bruk av andre som trenger behandling. Hvis andre deler av sykehusenes behandlingsapparat tas i bruk, kan kapasiteten økes til mer enn det dobbelte. – Vi har en øvre grense på 1200 til 1400, hvis vi tar alle virkemidler i bruk, sier fagdirektør ved Helsedirektoratet, Svein Lie, til Filter Nyheter. Slike plasser krever blant annet kostbare respiratorer eller enklere maskiner kalt ventilatorer (brukes bl.a. på operasjonsstuer). Totalt finnes det rundt 1200-1500 slike i Norge. Det er snakk om alle forskjellige måter å gi pustehjelp, ikke kun avanserte respiratorer.

Så langt det er mulig vil sykehusene bruke isolat-rom beregnet for å hindre luftsmitte. Blir kapasiteten sprengt, kan det bli nødvendig å ta i bruk flermannsrom, samt å utpekte avdelinger eller bygninger for mottak, isolering og behandling av syke med samme diagnose. De ulike sykehusene har planer for hvordan en slik opptrapp...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.