«Kontantstøtten»: De fem mest kontroversielle utbetalingene til nå

I løpet av de siste to ukene er nær 800 000 000 kroner blitt utbetalt fra fellesskapets lommebok til private selskaper som er rammet av mer enn 20 prosent omsetningsfall i mars som følge av koronaepidemien. Snart skal Stortinget ta stilling til sentrale endringer i hvordan den såkalte kontantstøtten er utformet. Regjeringen har selv foreslått å halvere dagens egenandel på 10 000 kroner. Senterpartiet vil skrote egenandelen fullstendig, mens Arbeiderpartiet ønsker en progressiv ordning der bedriftene koster egenandel etter størrelse. Der NHO har foreslått å fjerne det øvre taket på makismalt 30 millioner kroner utbetalt til private bedrifter fra statskassa i måneden, jobber Sosialistisk Venstreparti for at minimumsgrensen for utbetaling på 5000 kroner blir fjernet. Finansminister Jan Tore Sanner (H) har tidligere anslått at kompensasjonsordningen vil koste cirka 50 milliarder kroner totalt – med mindre den blir forlenget. Når dagens nivå bare ligger på en snau milliard, betyr dette at store summer skal fordeles de neste månedene. Tildelingene hittil har imidlertid ikke vært ukontroversielle. Her er noen av de mest omdiskuterte så langt:

1. Restaurant stengte for oppussing – så fikk de over en halv million fordi inntektene falt

Mandag 9. mars skrev Oslo-restauranten Südøst på Facebook at de ville stenge for oppussing til over påske. Torsdag samme uke innførte regjeringen de mest inngripende tiltakene i Norge i fredstid. I forrige uke ble det kjent at Südøst har mottatt 547 955 kroner fra staten for å dekke deler av sine faste utgifter som følge av omsetningsfall under koronaepidemien i mars, selv om oppussingen var planlagt lang tid i forveien. I ettertid har Südøst-eier Yat Yiu Cheng selv tatt kontakt med S...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.