Ekspertene: Dette er konsekvensene for Norge hvis Trump blir president

USAs neste president heter sannsynligvis Hillary Clinton. På den annen side har meningsmålere og kommentatorer tatt feil før, og blir det republikansk seier i november blir verdens mektigste nasjon med ett ledet av en eiendomsmagnat og tv-stjerne som aldri tidligere har hatt politiske verv. Hvilke konsekvenser kan et Donald Trump-presidentskap få for Norge? Det kommer blant annet an på hvilke av mannens utspill som representerer genuine politiske oppfatninger og hva som må settes på kontoen for valgflesk; hva han står ved og hva han modererer eller endrer mening om, samt hvilket gjennomslag han får for sin politikk i Kongressen. Men gitt det vi vet om Trump per i dag – dette mener ekspertene:

Sikkerhetspolitikk

Trump om NATO: «If we are not going to be reasonably reimbursed for the tremendous cost of protecting these massive nations with tremendous wealth then yes, I would be absolutely prepared to tell those countries: Congratulations, you will be defending yourself» (New York Times, 21. juli) – USA står for to tredjedeler av NATOs forsvarsutgifter og det har lenge vært påpekt fra amerikansk hold – ikke minst av den nåværende Obama-administrasjonen – at det ikke kan forsette slik. Det er altså ikke så rart at Trump kritiserer de europeiske og asiatiske landenes bidrag til de felles forsvarsanstrengelsene, det er snarere ventet. Og vi kan regne med at Hillary Clinton kommer til å videreføre denne kritikken, sier Magnus Petersson, professor ved Institutt for forsvarsstudier. [caption id="attachme...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.