Klimatoppmøte i krigstid: Dette skal de forhandle om i Egypt

NÅR KLIMATOPPMØTET går av stabelen i den egyptiske feriebyen Sharm el Sheikh om en drøy uke, skjer det mot et mørkt bakteppe. Hva blir hovedsakene, og kan toppmøtet lykkes? Ukas hovedsak skal handle om COP27, men først:


UKAS RUNDE

  • Det internasjonale energibyrået (IEA) spår at fossiletterspørselen vil nå toppen i løpet av dette tiåret. Det skriver Financial Times. Ifølge IEA vil etterspørselen avta mot slutten av 20-tallet og fram mot 2050.
  • Svalbard varmes opp seks ganger raskere enn det globale gjennomsnittet, og nå har BBC skrevet en artikkel om hva som gjøre for å redde øygruppa.
  • FN har begynt opptakten til COP27 i Sherm-el-Sheikh og sier at eksisterende klimaløfter styrer oss mot 2,5C, utilstrekkelig for å unngå et «katastrofalt klimasammenbrudd». Det skriver The Guardian. «Dette går verken langt nok eller fort nok. Det er ikke i nærheten av reduksjonene som kreves for å holde 1,5C innenfor rekkevidde. Nasjonale myndigheter må nå sette nye mål som implementeres i løpet av de neste åtte årene», sier Simon Stiell i FN. 
  • Glem Eliud Kipchoge. En fugl i snipefamilien, lappspoven, har satt verdensrekord. Det

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.