Klimaendringer påvist i Grønlandsisen for første gang

GRØNLANDSISEN FIGURERER RELATIVT sentralt i klimavitenskapen, og onsdag ble en foruroligende studie fra øya publisert i Nature. Hvilken rolle spiller egentlig Grønlandsisen i det globale klimasystemet, og hva er i ferd med å skje der? Mer om det i ukas hovedsak, men først:

UKAS RUNDE

  • Avisa The Guardian har gått gjennom karbonkreditter utstedt av verdens største tilbydere, Verra, og konkluderer med at karbonbesparelsene er på 10 prosent av hva selskapet hevder. Flere store selskaper, blant annet Disney, Shell og Gucci, har kjøpt karbonkreditter av Verra, og noen har i etterkant merket produkter som karbonnøytrale.
  • Fiskere i Meløy kommune rapporter fangst av rømt oppdrettstorsk, men ingen vet hvor torsken kommer fra. Det skriver NRK. Oppdrettsselskapet Norcod har riktignok en lokalitet i området, men nekter for rømminger. «Denne fisken er forandret genetisk, og vokser mye fortere enn det den skal gjøre. I vannet oppfører den seg som en rognkjeks og er stokk stiv. Det er så vidt den beveger på seg», sier fisker Lars-Gøran Ulriksen. Rømt oppdrettsfisk kan påvirke den truede kysttorsken genetisk.
  • Ferskvannsfisk over hele USA inneholder skyhøye nivåer av svært stabile giftstoffer (perfluorerte stoffer eller PFAS). Det skriver EWG. Forurensingen kommer fra industri og kan være livsfarlig for mennesker i store doser.
  • Den globale naturavtalen som ble vedtatt i Montreal i fjor ka...

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.