Klimaåret 2022: Det beste, det verste og det som overrasket oss mest

Ekstreme værhendelser over hele kloden preget 2022, men klima havnet allikevel i skyggen av mer umiddelbare kriser. Hva skjedde egentlig mens krigen i Ukraina og en global energikrise stjal overskriftene? I denne spesialutgaven av vårt klimanyhetsbrev ELENDIG FREDAG oppsummerer vi det beste, det verste og det mest overraskende fra klimaåret 2022. 

Det beste: Tegn til at utslippene synker

Det er ikke uten videre lett å finne gode nyheter verken om klima eller om klimapolitikk, men kikker man litt etter, finner man noen lyspunkter. På tross av forferdelige klimahendelser, særlig i Pakistan, er det ifølge Centre for Research on the Epidemiology of Disasters ved Université catholique de Louvain i Belgia bare fire andre år det har dødd færre mennesker i vær- og klimarelaterte hendelser globalt enn det gjorde i 2022. Tallene kan tyde på at vi er bedre på klimatilpasning enn mange tror. Og selv om klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh ga begrensede resultater, ble klimarettferdighet satt på agendaen en gang for alle. Dessuten ble det vedtatt en ganske ambisiøs naturavtale på tampen av året.

Den aller beste klimanyheten dreier seg likevel om klimakampens hellige gral: For første gang så vi tegn til at utslippskurven er i ferd med å bøye av. Den årlige utslippsøkningen mellom 1960 og 2011 var på 2,7 prosent. Nye tall viser at den årlige veksten mellom 2011 og 2022 bare var på 1,3 prosent. Nå faller både USAs og EUs utslipp, og selv om Kinas utslipp øker, øker de saktere enn før. 

Tall fra Global Carbon Project viser også at CO2-utslipp per capita nådde en topp i 2012 med 4,89 tonn. Siden da har det gått nedover, og i 2022 ser det ut til at tallet ender opp på 4,7 tonn. Selv om atmosfæren neppe bryr seg om utslipp per capita, og det eneste tallet som til sjuende og si...

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.